Friday, October 8, 2010

De ce politicienii sunt si vor fi mereu la baie | Psihologia puterii

Un studiu de psihologie referitor la tipurile de personalitate a ajuns la urmatoarea concluzie : criminalii in serie au cel mai mare scor in privinta "farmecului superficial , al unui exagerate pareri asupra propriei valori , credibilitatii false , minciunii , lipsei de remuscare si manipularii celorlalti".Poti ghici ce grup s-a situat pe locul doi din acest punct de vedere ? Ei bine , POLITICIENII !
Stiinta a demonstrat mereu ca oamenii ajunsi in mari functii de conducere nu numai ca atrag dupa ei monstruozitati dar se si transforma , cel mai adesea, in monstri.

Puterea si egoismul merg mana in mana

Stiinta ne invata ca exista un motiv logic pentru care cei aflati la putere nu dau doi bani pe tine : ei sunt mult prea ocupati sa se gandeasca la ei insisi. In spatele acestui mecanism stau mai multe cauze...
In primul rand , cercetatorii au descoperit ca atunci cand mai multi oameni sunt pe pozitii de egalitate , cei care au o parere cat mai mareata despre ei insisi ajung in cel din urma sa preia conducerea. Sa zicem ca lucrul asta este cat de cat normal : din moment ce ei cred ca sunt nemaipomeniti , desigur ca trebuie sa ajunga in pozitii inalte. Problema consta in faptul ca adeseori increderea lor in sine determina ca multi alti oamenii sa ii urmeze si sa ii recunoasca drept "sefi".In acest fel , ei ajung sa urce pe scara ierarhica doar pentru ca sunt cei mai galagioase sau mai laudaroase persoane dintr-o anumita colectivitate.
O alta problema este ca oamenii de tip narcisisit pot avea capacitatea sa conduca sau sa coordoneze in mod real (dar , ce-i drept , pentru scurt timp).Ei poseda o mare abilitate de a convinge pe oricine ca au toate raspunsurile dar , pe termen lung , nu rezista tentatiei de a-si pune mai presus propriile interese.

Un mic truc psihologic consta in a pune o persoana sa isi scrie pe frunte un scurt cuvant.Daca iti acorzi putin timp pentru a cugeta , poti scrie literele invers , in oglinda , astfel incat sa poata fi citite de o persoana aflata in fata ta , iar lucrul asta poate spune foarte multe despre atitudinea ta fata de oamenii din jur.
De fapt , un astfel de experiment a avut loc la Universitatea Northwestern.La inceputul studiului , i s-a acordat unui grup de persoane o pozitie de putere , iar altui grup o pozitie lipsita de putere.Mai tarziu, li s-a cerut tuturor sa se conformeze unei sarcini simple : sa isi scrie pe frunte litera majuscula "E".Rezultatele au fost uimitoare . Oamenii aflati in grupul de putere au avut de 3 ori mai mult predispozitia de a scrie litera in mod invers , astfel incat sa nu poata fi citita de cei din preajma. Asadar , chiar si simplul rol al posesiei puterii , o putere acordata doar pe durata unui experiment , a fost in stare sa provoace niste oameni sa nu mai ia in considerare perspectiva celorlalti .Inchipuie-ti ce se intampla cu oamenii care detin in mod real puterea ...

Sentimentul ca esti puternic te face sa minti mai usor

Se estimeaza ca , in medie , un om minte de circa 6 ori pe zi .Capacitatea de a minti este considerata drept un factor determinant in dezvoltarea copiilor , ceea ce inseamna ca , daca vrei sa fii acceptat de societate , trebuie sa stii cum sa te strecori prin viata astfel incat sa nu dai de belele. Imagineaza-ti cat de mult trebuie sa ne aiureasca politicienii si marii sefi pentru a-si creea si mentine reputatiile. Stiinta a reusit sa explice si acest lucru ...

Daca esti de parere ca explicatia este la indemana oricui , intrucat mincinosii tind sa ajunga in pozitii suspuse pentru ca stiu atat de bine sa minta , ar trebui sa afli si un alt aspect , surprinzator si revelator...
Cercetatorii de la Scoala de afaceri din Columbia au recurs la un experiment asemanator celui al literei "E" , impartind mai intai un grup de subiecti in lideri si subordonati.Liderilor li s-a alocat chiar si un birou luxos si spatios , in timp ce subordonatii au primit o incapere ingusta , fara ferestre.Apoi , toti participantii la experiment au fost ispititi sa adopte un comportament mincinos ( fiecaruia i s-a dat cate 100 de dolari , cerandu-i-se sa minta conducatorii experimentului daca dorea sa pastreze acesti bani).
Dupa o prima runda de minciuni si minciunele (inregistrata si studiata in amanunt) , ambele grupuri au fost testate asupra nivelului de hormon al stresului prezent in corp.Iata si concluziile studiului :"Oamenii cu roluri de subordonati au aratat in mod clar semnele inselaciunii sau deceptiei , prin semnale emotionale, cognitive , fiziologice si comportamentale .Prin contrast , oamenii "lideri" n-au dovedit semnele specifice ale minciunii nici din punct de vedere emotional , nici psihologic, cognitiv sau comportamental."

Dupa numai cateva ore de joaca de-a seful , oamenii iluzionati de o asa-zisa putere au fost in stare sa isi infranga sentimentul de vinovatie si stresul asociate cu minciuna .De fapt , s-a constatat stiintific ca , in loc ca oamenii stapaniti de simtul puterii sa fie traversati de emotii negative , ei sunt strabatuti de un sentiment extrem de pozitiv.Da , ei se bucura de o stare de confort si placere chiar atunci sau mai ales atunci cand te mint in fata !

Puterea si ipocrizia sunt strans conectate in creier

Aceasta caracteristica scoate la iveala de ce sufera de o ipocrizie cronica majoritatea politicienilor si oamenilor de afaceri.Lucru pe care ai ocazia sa il constati zilnic la televizor ! Ea iti explica de ce atatia politicieni antihomosexualitate sau lideri religiosi sunt de fapt niste consacrati perversi sau devianti sexuali.Ti se explica in felul acesta de ce bancile refuza de obicei sa dea imprumuturi oricui , dar ofera angajatilor lor mari bonusuri banesti sau alte avantaje materiale. Astfel poti sa iti dai seama de ce parlamentarii pot sa isi mareasca salariile in aceeasi zi in care se refuza crestrea salariului minim pe economie sub pretextul spectrului infiorator al crizei.

Un cercetator olandez a apelat la 5 tipuri de experimente pentru a se asigura ca subiectii nu vor juca teatru si vor fi patrunsi cu adevarat de simtul puterii.
In cel dintai experiment , el a ales mai multi participanti , la intamplare , si le-a dat functii intr-un guvern fictiv , astfel incat unii sa aiba pozitii de putere ( de exemplu, acea de prim ministru) , in vreme ce altii urmau sa fie doar simpli "pioni".
Intr-o a doua etapa, subiectii au trebuit sa raspunda la intrebarile dintr-un chestionar avand o o nuanta mai degraba morala (cum ar fi, daca ar considera ca este bine sa depaseasca viteza legala pentru a nu intarzia la o intalnire).Dupa o scurta perioada de timp in care au fost atinse de mirajul puterii, persoanele numite in "guvernul fantoma" , care detineau inalte pozitii in ierarhie , au declarat ca ar incalca regulile daca ar crede asta i-ar ajuta.Aceleasi persoane, intrebate daca ar fi bine ca alti oameni sa nu tina cont de reguli , au insistat cu tarie ca sa ceva nu ar fi deloc indicat.
Asadar , dupa numai cateva minute de degustare a drogului puterii, oamenii obisnuiti sunt gata sa reactioneze in cel mai egoist mod cu putinta si sa isi spuna " Regulile / legile nu mi se aplica si mie ! Adu-mi o sticla de whiskey si o mitraliera !"
Un lucru si mai straniu, "pionii" , oamenii carora li s-a insuflat sentimentul ca sunt condusi , au reactionat mult mai autocritic decat este normal , avand o predispozitie exagerata de a se supune regulilor si legilor.Acest aspect te poate duce cu gandul catre o vorba preferata de catre cei din cercurile "superioare" : oamenii care sunt deja lipsiti de putere isi merita soarta pentru ca ei se simt mai putini capabili sa fie la putere si raman astfel in pozitii de inferioritate".

Puterea iti da o falsa credinta in capacitatile tale

Se stie ca oamenilor puternici le place sa isi asume mari riscuri .Acest lucru se datoreaza marii increderi in sine , sentimentului ca lumea se invarteste in jurul lor si ca ideile lor pot fi puncte cheie ale succesului in orice domeniu, de la politica si strategie militara pana la o partida de poker.Pune pe cineva pe un inalt scaun , intr-o pozitie de putere , iar parerea acestuia despre capacitatile sale vor depasi toate frontierele logicii si bunului simt.

Urmatorul studiu a avut loc la Universitatea Stanford , participantii fiiind adusi intr-o stare de spirit a puterii prin sarcina de a scrie despre o situatie in care au detinut puterea asupra unei alte persoane.Intr-o a doua etapa , au existat doua grupuri de control : unii au scris despre o situatie cand au fost in puterea altcuiva si s-au simtit neputinciuosi, iar ceilalti nu avut avut nimic de facut.In a treia faza , oamenilor li s-a atribuit la intamplare pozitii de conducere sau de inferioritate
Apoi , li s-a facut tuturor participantilor o oferta nitel ciudata : trebuiau sa arunce niste zaruri si , daca ghiceau ce numar de puncte urmau sa indice zarurile , puteau primi o anumita suma de bani. Exista insa si o chichita : puteau sa arunce ei insisi zarurile sau puteau sa apeleze la altcineva pentru a face asta. Aceasta alegere era de fapt un nonsens ; jocul cu zarurile nu este unul de abilitati , totul este o chestiune de intamplare sau probabilitate.
Ei bine, oamenii aflati in pozitii inferioare sau din grupul celor care au scris despre felul in care au fost sub puterea altcuiva au ales in proportie de 30 % - 40 % sa ii puna pe altii sa arunce pentru ei zarurile, in timp ce subiectii in pozitii de conducere au decis in proportie de 100 % sa arunce ei insisi zarurile.Ametiti de licoarea falsei puteri, cei din urma au fost incredintati ca pot controla un joc al intamplarii mult mai bine decat altii.
Asta nu este insa totul ! Intr-un alt experiment , s-a constatat ca oamenii aflati la putere vad lumea intr-o lumina mult mai pozitiva si, drept urmare, sunt mult mai predispusi sa isi asume riscuri bazandu-se pe credinta oarba ca lucrurile merg intotdeuna in favoarea lor gratie marilor lor inzestrari.

Sentimentul de putere este legat de lipsa de compasiune


In teorie, politicienii din aceasta epoca a democratiei ar trebui sa fii manati de dorinta de face cat mai mult bine tuturor oamenilor care i-au ales , nu-i asa ? Ei pun la bataie mormane de bani si o gramada de timp pentru a ajunge in niste functii care au rolul de a asigura bunastarea oamenilor pe care ii reprezinta ... Ei cheama oamenii in sali imense pentru a-i intreba care le este pasul si promit ca isi vor risca viitorul politic pentru a promova legi in interesul alegatorilor .. Ce-i drept, fac asta mai ales (numai) in campaniile electorale.

O cercetare publicata in revista "Psychological Science" ("Stiinta psihologiei") a testat ideea de mai sus.De data aceasta s-a adoptat o metoda diferita , si subiectii nu au mai intrat in pielea unor roluri, ci au fost supravegheati asupra felului in care se simt puternici in propriile lor vieti.Apoi, au fost impartiti in puternici si lipsiti de putere , pe baza raspunsurilor lor.
Intr-o noua etapa , participantii au fost grupati in perechi , in cadrul fiecareia una din persoane trebuind sa relateze un eveniment infricosator prin care a trecut, iar cealalta avand rolul de a asculta relatarea."Ascultatorul" a fost conectat la un aparat de cardiografiere , in acest fel fiindu-i masurate raspunsurile la stres.Oamenii "lipsiti de putere" au reactionat asa cum ar face-o aproape oricine ar asculta o poveste induiosatoare.In acelasi timp, cei "puternici" nu au simtit nimic , sau, cel putin , raspunsurile lor emotionale nu au putut fi masurate , fie pentru ca nu au simtit nici o empatie , fie pentru ca si-au stapanit mai bine emotiile.
La final , cercetatorii le-au dat participantilor sa completeze un formular cu intrebari, la sfarsitul caruia erau intrebati daca ar dori sa ramana in contact cu alti oameni cunoscuti in timpul experimentului , pentru a vedea daca si-au facut prieteni cu acest prilej.Subiectii "lipsiti de putere" au raspuns in mare parte afirmativ , in timp ce acei "puternici" au dat raspunsuri negative.Cei din urma nu mai doreau sa aiba de a face cu oameni alaturi de care au schimbat istorisiri despre viata lor personala.

Aceste concluzii par sa confirme un lucru la care te asteptai oricum , si anume faptul ca un politician te poate induiosa sarutandu-ti copilul, desi , pentru el , acest gest echivaleaza cu sarutul unui pachet de pampersi.Tipul care ti-a furat portofelul din metrou isi va reaminti probabil mai mult timp numele tau decat candidatul in alegeri care ti-a strans calduros mana si te-a intrebat cum te cheama ...


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Cateva articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete:

Politicieni , politica si politicianism.Citate , aforisme , maxime , declaratii

Diavolul , Sfantul Petru si politica.Un banc electoral

Tipul de personalitate si optiunea politica

No comments:

Post a Comment