Superstitia despre nenorocul casatoriilor incepute in mai isi are originea in timpurile imperiului roman , aceasta luna fiind considerata nefasta intrucat in decursul ei aveau loc atat festivalul mortii cat si cel dedicat zeitei castitatii.Totodata , in vremurile pagane , luna mai era ocolita de cei ce voiau sa se casatoreasca pentru ca in aceasta vreme avea loc sarbatoarea Beltane , celebrata cu orgii in aer liber ce nu se potriveau cu unirea destinelor unei perechi de tineri.
Potrivit lui Gh. F. Ceausu , in Franta (Haute-Bretagne) , estul Angliei (Witshire) , Scotia , la waloni , greci , evrei , aromani dar si unii romani (din Valcea) se considera ca nunta in luna mai nu poate aduce decat nefericire si intristare.
In Anglia, aceasta superstitie a ajuns , probabil , la o mare raspandire datorita reginei Victoria , care le interzisese copiilor ei sa se casatoreasca in mai , incredintata ca aceasta luna este rezervata exclusiv nuntilor zeilor.
Irlandezii au o zicala ce s-a raspandit cu precadere in lumea anglo-saxona : "Marry in May and you'll live to rue the day " ("Casatoreste-te in mai si vei regreta cate zile vei avea ").
Potrivit traditiei , in Rusia, nuntile nu se celebrau in mai , pentru ca mariajul sa nu fie urmarit de nenoroc.De fapt , aceasta luna era vazuta drept ghinionista in mai multe privinte , aceasta credinta avandu-si izvorul in asemanarea in limba rusa a pronuntiei cuvintelor "mai" si "a suferi".
In unele tari catolice , o veche superstitie spune ca mai este o luna cu ghinion pentru nunti deoarece ea este dedicata Fecioarei Maria ("regina lunii mai") si , implicit, este o luna a castitatii.
Etnologul Doina Istfanoni , de la Muzeul Satului, considera ca superstia despre ghinionul casatoriei in luna mai a aparut in secolele XVI-XVII , in Franta catolica , sub efectul unei legende despre un incest cosmic din aceasta perioada a anului , consumat prin casatoria dintre Drac si Mama Dracului.
Desi exista o opinie precumpanitoare conform careia in Romania aceasta superstitie este imprumutata din lumea occidentala , unii sunt de parere ca ea poate fi derivata din credinta despre iele din unele regiuni ale tarii.Potrivit folclorului, ielele se preumbla pe pamant timp de cinci saptamani dupa Paste , o perioada nefasta pentru nunti , mai ales ca aceste fapturi magice obisnuiesc sa ii farmece pe flacai si "acestia uita de fetele si femeile din sat, alearga nauci dupa umbra zanelor ziua namiaza mare prin poiene , si noaptea in bezne pe la raspantii, "unde de freamatul pasiunii" se imbolnavesc fara leac" (Romulus Vulcanescu - Mitologie romana).
Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
Ritualul daruirii trandafirului
Aniversarea casatoriei – Cadouri si simboluri
Simboluri si traditii de nunta in Anglia
Superstitii germane despre nunta si casatorie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment