Friday, August 19, 2011

Cuvintele ne dezvaluie personalitatea



Modul in care folosim pronume precum "eu' , "tu" sau "el /ea" - sau alegem sa nu le utilizam - scoate la iveala cateva lucruri despre personalitatea noastra , dar nu in sensul in care am fi tentati sa credem.Aceasta este concluzia unei noi si incitante carti a psihologului James Pennebaker .



Daca , de exemplu , o persoana are tendinta de a intrebuinta adeseori prenumele "eu" , asta nu inseamna ca ea este narcisista ci , mai curand, ca isi constientizeaza sinele si se incearca sa se controleze intr-o mare masura. "Femeile utilizeaza "eu" mult mai frecvent decat barbatii " , specifica Pennebaker , sef al departamentului de psihologie de la Universitatea din Texas , Austin , care a intreprin un studiu de durata asupra modalitatii de folosire a pronumelor in limbaj."Femeile acorda o mai mare atentie corpului si emotiilor lor si sunt mult mai predispuse sa recurga la "eu" pentru a-si personaliza spusele".



Pe de alta parte, presedintele SUA , Obama , utilizeaza pronumele intr-o mai mica masura decat ceilalti presedinti americani atunci cand se adreseaza reporterilor , lucru care , potrivit lui Pennebaker , reflecta siguranta de sine si detasare emotionala."Comparat cu Bush si Clinton , el foloseste frecvent verbe active si arareori pronume in cadrul conferintelor de presa".Obama aseza o situatie majora, precum criza , intr-un bogat context istoric mai degraba decat sa isi exprime parerea personala despre recesiune si caile prin care aceasta poate fi depasita.



Ce inseamna atunci cand folosim adesea pronumele "noi" in conversatii ? "Este un cuvant fascinant", declara Pennebaker , " ce poate fi cald, protector , sau poate fi folosit pentru a te distanta de afirmatiile pe care le faci ".



Desigur, asa cum subliniaza Pennebaker , pronumele pot fi intrebuintate pentru a-ti recunoaste o vina asumandu-ti intreaga responsabilitate atunci cand spui "Am facut o greseala " , in modul mai voalat "Noi am facut o greseala" , pana la nevinovata afirmatie "S-a facut o greseala".



De-a lungul studiului sau, cercetatorul american a descoperit ca in cuplurile fericite , partenerii tind sa isi imite unul altuia felul de utilizare a pronumelor.Astfel, Elizabeth Barrett si Robert Browning , un cuplu de poeti impliniti in casatorie , au multe asemanari stilul de a scrie, la fel ca si Slyvia Plath si sotul ei Ted Hughes, cel putin in perioada cand casatoria lor nu ajunsese inca in pragul dezastrului.

De asemeni, Pennebaker a descoperit faptul ca modalitatea de folosire a pronumelor in mesajele scurte de tip SMS sau email a partenerilor din cupluri in devenire permite aniticiparea acelor legaturi ce vor continua sa reziste timpului.





Copyright ©.2011



Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :



De ce le place femeilor sa sporovaiasca ?



Cuvinte de despartire in dragoste | Vorbele care anunta sfarsitul



Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta

No comments:

Post a Comment