Saturday, August 13, 2011
Sfanta Maria in superstitii si traditii romanesti
Toamna incepe sa ne zambeasca gales , asa ca barbatii ar trebui sa isi agate palariile in cui si sa isi indese pe cap caciulile , fara a le scoate cu nici un pret atunci cand nu sunt sub acoperamantul unei case.Daca esti nemaritata , cauta neaparat niste frunze de navalnic si pune-ti-le degraba la san , nu lasa candela sa se stinga nici o clipa , spala icoana maicii Domnului cu apa de busuioc si aseaza in dreptul ei flori proaspete , abia culese .Numai in acest fel ai sansa de a-ti zari in prag barbatul care ti-e ursit drept sot.Nu care cumva sa mergi de-a indaratelea ori sa iti tunzi parul si sa il slobozesti la gunoi ! Sa nu te puna pacatul sa aprinzi focul in vatra sau sa pui mancare pe foc !
Chiar nu stii ce se intampla ? Ei bine, este 15 august .E ziua Sfintei Maria Maria sau a Santamariei , mama lui Iisus recunoscuta in folclorul vechi romanesc drept "mama pamantului" ! Este vorba despre o sarbatoare numita in credinta crestin ortodoxa Adormirea Maicii Domnului sau Uspenia (din cuvantul slav "uspenije" , adica "dormit").Cu toate ca unii spun ca nu este potrivit ca cineva din cei peste 2.200.000 de romani purtand numele de Maria , Marian , Mariana , Marin , Marina , Mioara , Marilena sau Marioara sa isi serbeze ziua onomastica pe data de 15 august , chiar biserica ortodoxa recunoaste ca in cazul unui personaj sfant de o asemenea importanta nu este cazul sa se vorbeaca despre moarte ci numai despre o adormire , sau o trecere binecuvantata catre taramurile pure ale raiului.La urma urmei, pe 15 august , de Sfanta Maria , au loc an de an festivitatile legate de Ziua Marinei .
Iata alte cateva traditii si superstitii populare romanesti asociate cu ziua Sfintei Maria Mari :
- Femeile dau de pomana celor saraci mici faguri de miere , prune , struguri timpurii si apa , alaturi de o lumanare aprinsa , astfel incat Fecioara Maria sa intervina pe langa Domnul pentru iertarea pacatelor celor morti si izbavirea sufletelor lor.De altfel, se spune ca Maica Domnului va arunca un navod in iad in ziua judecatii de apoi , iar sufletele osanditilor vrednici sa se prinda de el se vor putea bucura de iertarea pacatelor.
- Pe 15 august , trebuie sa te rogi cu sufletul deschis si fara nici o opreliste la icoana Sfintei Maria , in special daca iti doresti sa te casatoresti , sa te insanatosesti dupa o boala , sa nasti usor si sa ai parte de copii sanatosi si baftosi.Femeile insarcinate ar trebui sa pastreze cu sfintenie postul de Santamaria , mai ales pe 14 august , ziua Cercurilor Sfintei Maria , cand nu au voie sa lucreze in nici un fel.
- Daca in preajma zilei de 15 august infloresc trandafirii , se prevesteste o toamna lunga si calda , cu belsug de ploi , recolte bogate si mult soare.
- Odata cu Sfanta Maria Mare pot incepe semanaturile de toamna si turmele de oi coboara de pe munte .
- De Santamaria se aduna flori inmiresmate de o mare putere de a lecui si a apara impotriva trasnetelor.Unele sunt asezate la icoana, altele au o alta intrebuintare.Astfel , "palma Maicii Domnului" se pune in apa de imbaiere pentru a face corpul sa isi mentina si sporeasca frumusetea si sanatatea.
- In unele regiuni, porumbul de lapte copt pe jar sau fiert este o delicatesa specifica zilei de Uspenie.In alte parti din Romania , pe 15 august , pandarii sau paznicii viilor isi luau postul in primire , spre a alunga nepoftitii vrand sa se infrupte din ciorchini dand sa se parguie , inclusiv pe cei din neamul pasaresc.Se obisnuia ca unele femei cu daruri magice sa ferece prin descantece ciocul pasarilor pentru a le impiedica sa dea iama in struguri.
- In ajunul zilei de Sfanta Maria Mare , vrajitoarele o pot intalni in vis pe maica Domnului , primind de la ea sfaturi si indrumari pentru descantecele lor.
- In ziua de 15 august, usa de la gospodarie trebuie sa fie lasata deschisa inainte de rasaritul soarelui , astfel incat Fecioara Maria sa poata intra daca isi doreste , daruind noroc si alinare celor din casa.
- Daca vor sa nu fie loviti de soarta , barbatii nu trebuie sa se scalde in apele curgatoare.
- De Uspenie nu se face hora.Jocul este permis abia odata cu ziua de 16 august.Din aceeasi data si pana pe 14 noiembrie , nuntile se pot face fara nici o opreliste.
Copyright © godessdiana88 . 2011
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie
Ritualurile dragostei | Superstitiile indragostitilor
Ce inseamna cand ti se zbate pleoapa ? - Semnificatii si superstitii
Labels:
15,
adormirea,
august,
maica domnului,
maria,
romanesti,
santamaria,
sfanta,
superstitii,
traditii,
uspenia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment