Saturday, May 7, 2011

Legendele si miturile florilor

Simboluri deghizate in parfumuri , culori si forme , florile ne insotesc de-a lungul intregii vieti oglindindu-ne toate sentimentele si emotiile , de la puritate pana la pasiune.Mirifica lor evolutie , de la fragedul boboc pana la floarea deschisa intru totul catre lume , este asociata cu tineretea , frumusetea , placerea si dragostea.Pe masura ce se vestejesc si isi pierd stralucirea , florile ajung insa sa intruchipeze trecerea inevitabila de la viata catre moarte.

Obiceiul de a aseza flori la capataiul mortilor sau al mormintelor , dar si de impodobi cu ele templele ori bisericile , marturiseste despre semnificatia lor de insemne ale spiritului , sufletului , ori vietii eterice, posterioare lepadarii vestmantului material , corporal. De fapt, florile sunt prezente de-a lungul intregului ciclu al vietii oamenilor , ca un mijloc de subtila evidentiere a semnificatiilor profunde ale evenimentelor majore , precum cele ale botezului si nuntii.

In culturi diferite , separate de oceane si credinte , florile au devenit purtatoare ale unui simbolism specific .Florile albe pot reprezenta , de exemplu , atat puritatea cat si moartea , cele rosii , pasiunea , energia si sangele , iar cele galbene pot fi un simbol al aurului si soarelui.In traditia chinezeasca taoista , iluminarea spirituala este infatisata sub forma unei florii aurii rasarite in crestetul capului.

Formele florilor au , de asemenea , o semnificatie aparte .Spre exemplu, corolele din care tasnesc spre exterior petale lungi , radiale , sunt asociate atat cu soarele , cat si cu ideea de centru ( al lumii , al universului , al constiintei).

Cu o popularitate consacrata din cele mai vechi timpuri , era mai mult decat firesc ca florile sa fie ocrotite sau intruchipate de divinitati, in special de zeite.
Aztecii includeau in panteonul lor o zeita a sexualitatii si fertilitatii , Xochiquetzal, al carei nume insemna “floarea cu tulpina dreapta” si care era infatisata cu o cununa de flori pe cap si un buchet in maini.Intre putinele marturii ramase de la stravechea civilizatie , unele fragmente de poezie releva ca aztecii aveau credinta dublului simbolism al florilor , ca embleme ale vietii si mortii.
In Buddhism , florile sunt reprezentari ale “iluminarii” , o stare spirituala marcata de absenta dorintei , placerii si suferintei.
Zeita greaca a florilor , Chloris , era maritata cu zeul vantului de vest , Zephyrus.Romanii au numit aceasta divinitate Flora , onorand-o an de an in festivalurile Floralia.Adesea portretizata tinand la piept manunchiuri de flori sau risipindu-le in jurul ei , zeita Flora era reprezentata pe monezile republicii romane.

Proiectul “Legendele si miturile florilor” , cu ambitia de a insuma semnificatii, simboluri si povestiri rituale ori initiatice despre o gama cat mai cuprinzatoare de flori , va fi imbogatit in continuu , odata cu parcurgerea sezoanelor specifice speciilor florale.

LEGENDELE SI MITURILE FLORILOR

-A-

Legendele anemonei

Legendele florii de azalee

-B-

Floarea de brandusa – Legenda , mit , simbol

Legendele bujorului

-C-

Legendele cameliei

Florile de cires - Legenda si simbol

Legendele crinului

Legendele crizantemei

-D-

Legenda florii de dalie

-E-
-F-

Florile de ziua Sfantului Valentin

-G-

Legenda garoafei

Floarea de ghiocel - Legenda , mit , simbol

Legendele gladiolei

-H-

Legenda hortensiei

-I-

Legendele florii de iasomie

Legendele florii de iris

-J-
-K-
-L-

Legendele lalelei

Legendele lacramioarei

Legendele florii de liliac

-M-

Legenda florii de mac

Legenda magnoliei

Legendele margaretei

-N-

Legenda narcisei

Legendele narcisei galbene

-O-

Floarea de orhidee in legende , mituri , simboluri

-P-

Legendele panselutei

Legenda papadiei

-R-
-S-
-T-

Legendele trandafirului

Trandafirul , simbol al iubirii

-U-
-V-

Violeta – Simbol floral, legenda si mit
-Z-

Legendele zambilei


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2009 , 2010

Alte articole despre flori in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" )http://godessdiana88sex1.blogspot.com) :

Limbajul florilor.Dictionar de simboluri florale

Flora , zeita romana a florilor si primaverii

Horoscopul / Zodiacul florilor | Floarea care iti corespunde in zodiacul floral

Florile Feng Shui - Simboluri si aplicatii

No comments:

Post a Comment