Desi a noua luna din actualul calendar (Gregorian) , septembrie a fost saptea luna din calendarul roman pana in anul 153 i.Chr. , de aici provenind si numele ei , in latina “septem” insemnand “sapte”. In emisfera nordica , 1 septembrie reprezinta inceputul toamnei meteorologice.
Numele lunii septembrie in diferite limbi ale lumii : albaneza - shtator ; anglo-saxona - Harvest-monath (luna recoltei) ; araba - sibtæmbir (æylul) ; armeana - sephtembe'r ; azerbageana - sentyabr ; bantu - Ivwivwi, Katu ; basca - iraila (luna ferigii sau urechii) ; bengaleza - paus ; bretona - Gwengolo ; bulgara - septémvri ; catalana - setembre ; ceha - zár'í ; congoleza - sánza ya libwá (a noua luna) ; croata - rujan ; daneza - September ; egipteana - sibtimbir ; elvetiana – Herbstmona (luna recoltei) ; engleza - September ; esperanto - Septembro ; estoniana - september ; etiopiana - mäsharäm ; filipineza –Setyémbre ; finlandeza - syyskuu ; franceza - septembre ; georgiana - ßekt’emberi ; germana - September ; germana veche - Herbstmond ; greaca - septémvrios ; hindi - ag’han, sitambar ; galeza-irlandeza - Meán Fómhair ; iraniana - Mehr ; italiana - settembre ; japoneza - ku-wol ; kurda - sêptêmbur, îlon, sêntyabir ; latina - Septembris ; letona - septembris ; lituaniana - rugsejo menuo ; macedoniana – septemvri ; mandarina (chineza) – jiuyue (a noua luna ) ; norvegiana – September ; olandeza - September ; poloneza – wrzesien ; portugheza – setembro ; rusa - sentjábr’ ; spaniola – septiembre ; suedeza –September ; swahili - mwezi wa tisa (a noua luna) ; tailandeza - gahn-yah yohn ; tibetana - dawa gupa (a noua luna) ; ungara - szeptember .
Simboluri si semnificatii in luna septembrie
Potrivit traditiei astrologice, simbolurile oamenilor nascuti in luna septembrie sunt piatra de safir , florile zoreaua, ochiul boului si nu-ma-uita , si arborii salcia plangatoare , lamaiul verde si maslinul.
Piatra pretioasa a lunii septembrie : safirul
Numele de safir provine din grecescul “albastru” .Din cauza faptului ca intrupa atatea nuante de albastru , anticii persani aveau credinta ca pamantul este amplasat pe un imens safir , a carui reflectie da culoare cerului.
Inca din timpurile stravechi , daruirea unui safir echivala cu un angajament de incredere si loialitate , motiv pentru care a fost extrem de popular ca piatra a inelelor de logodna. In India exista credinta ca safirul isi pierde stralucirea atunci cand este purtat de o persoana infidela.
Multi regi au purtat in decursul istoriei bijuterii din safir pentru a fi aparati in batalii sau a fi feriti de actiunea mortala a otravilor.
Potrivit traditiei , Moise a primit cele 10 porunci inscrise pe o placa de safir , o legenda ce a creat o aura de sacralitate in jurul acestei geme. Poate si datorita aceseti caracteristici , safirul a fost una din pietrele pretioase cele mai pretuite de catre aristocrati si preotime. Coroana britanica este impodobita cu numeroase safire albastre , simbolizand domnia inteleapta si pura.
Safirul este piatra protectiei si a intelepciunii profetice , un cristal vestit in a promova bucuria , credinta , speranta si siguranta in timpul calatoriilor. El aduce lumina si pace asupra sufletului si deschide mintea catre frumusete si intelegere intuitiva. Pietrele de safir sunt inzestrate cu capacitatea de a mentine vie speranta in implinirea celor mai profunde dorinte si vise ale oamenilor.
In astrologia vedica , safirul albastru este asociata cu Saturn , iar cel galben cu Jupiter. Safirele de un albastru deschis sunt considerate folositoare in echilibrarea celei de-a cincea chakre , Vishuddha. Safirele de o culoare albastru inchis au abilitatea de deschide cea de-a sasea chakra , Ajna.
Safirul este numit piatra destinului intrucat se spune ca are putiinta de a aduce claritate in gandire si perceptie , dar si independenta sau chiar bogatie financiara.
In cristaloterapie , gemele de safir sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor gatului , arsurilor, tuberculozei , sangerarilor nasului , problemelor legate de sange si bolilor cardiovasculare , pentru micsorarea febrei si regularizarea functiunilor glandelor endocrine .
Safirul este darul traditional de omagiere a 45 de ani de la casatorie.
Floarea ochiul boului – Semnificatie si simbolism
Numita si “Aster” , floarea de ochiul boului simbolizeaza farmecul , gratia , rabdarea, iubirea pentru varietate , eleganta , amintirea , credinta , puterea si dragostea. Floarea recunoscuta a zeitei Venus, ochiul boului este in China un simbol al fidelitatii.
Cuvantul “aster” provine din limba greaca , avand semnificatia de “stea”. Alaturi de crizantema , ochiul boului este una din florile clasice ale toamnei.
In vremurile de demult , se credea ca frunzele arse ale florii ochiul boului pot alunga serpii si spiritele rele.
Considerate drept flori sacre ale zeitatilor grecesti si romane , florile ochiul boului au aparut pe pamant, conform unei legende , atunci cand Fecioara (Virgo) a scuturat deasupra lui praful stelelor.
Intr-un alt mit, se spune ca zeita Asterea a inceput sa planga de mahnire atunci cand a vazut ca pe pamant nu exista stele , iar lacrimile ei s-au transformat in florile ochiul boului.
Intr-o alta poveste mitica , Aegeus , regele Atenei, trimitea in fiecare an 7 baieti si 7 fete regelui Cretei , pentru a fi jertfiti Minotaurului, legendara creatura cu corp de taur si cap de om. Intr-unul din ani, Theseus , fiul lui Aegeus , s-a oferit voluntar acestui sacrificiu , in speranta ca il va ucide pe Minotaur. Inainte de a pleca el i-a spus tatalui sau ca , daca va izbandi in incercarea lui, la intoarcerea spre Atena va arbora pe catargul vasului niste panze albe , in locul celor negre intinse la plecare. Odata ajuns in Creta , el s-a indragostit de Ariadna , fiica regelui din acesta insula. Cu ajutorul ei , el a gasit drumul care Minotaur prin labirint, si a reusit sa il omoare. La intoarcere el si-a uitat insa fagaduinta de a pune pe catarg panzele albe , asa ca Aegeus , cuprins de disperare , s-a sinucis. Florile purpurii de ochiul boului au rasarit pe pamant in locul in care i se scursese sangele , in urma unei magii facute de vrajitoarea Medea , fosta lui sotie.
Intr-un mit roman , una din driadele pazitoare peste pajisti , paduri si poiene , nimfa Belides , era responsabila de nasterea florilor.In timp ce dansa, impreuna cu alte nimfe , la marginea unei paduri, ea a devenit obiectul admiratiei lui Vertumnus , divinitatea livezilor .Pentru a scapa de nestapanitul zeu , Belides s-a transformat in floarea ochiul boului.
Zorelele – Semnificatie si simbolism
Zoreaua , purtand si numele de “Morning Glory” ( gloria /splendoarea diminetii) este un simbol consacrat al afectiunii , tineretii,frumusetii, iubirii , mortii si renasterii.
Asa cum le descriu si denumirea , zorelele infloresc dimineata , traind adeseori o singura zi , pana seara.
Preotii azteci foloseaua semintele acestor flori , amestecate cu tutun si insecte , pentru a freca trupurile oamenilor destinati sacrificiilor , avand convingerea ca , in acest fel , victimele vor trece dincolo de moarte si vor renaste.
Aceleasi seminte, inzestrate cu proprietati halucinogene , erau puse de catre azteci in bauturi pentru a le inlesni comunicarea cu spiritele din lumea mortilor.
In traditia chinezeasca , zorelele aduc aminte de singura zi din an in care indragostitii Chien Niu and Chih Neu au voie sa se intalneasca. Potrivit unei vechi legende , Chien Niu era un baiat insarcinat sa pazeasca bivolul de apa din taramurile divine. O fata pe nume Chih Neu era responsabila in aceleasi regiuni ceresti cu arta cusutului. Cei doi s-au indragostit nebuneste unul de celalalt , neglijandu-si in acest fel indatoririle. Manios , imparatul zeilor i-a separat pe cei doi indragostiti , asezandu-i pe o parte si cealalta a Raului Argintiu , permitandu-le sa se intalneasca o singura data pe an.
Floarea de nu-ma-uita – Semnificatie si simbolism
Floarea de nu-ma-uita este un simbol al adevaratei iubiri, a sperantei si amintirii .
Intr-o legenda germana , Dumnezeu daruise cate un nume tuturor florilor , cu exceptia uneia care i-a strigat “ Nu mai uita , Doamne !”.Dumnezeu i-a replicat : “ Atunci acesta sa fie numele tau”.
O veche poveste crestina istoriseste ca Isus copil , asezat in poalele Fecioarei Maria , i-a spus acesteia ca isi dorea ca viitoarele generatii sa poata vedea ochii mamei sale. El a atins ochii Maicii Domnului si apoi si-a intins mana peste pamantul din care au rasarit pe data florile de nu-ma-uita.
In secolul XV , in Germania , se spunea ca cei care poarta asupra lor o floare de nu-ma-uita nu vor fi niciodata uitati de fiintele lor iubite. Legenda spunea ca , intr-o zi , un cavaler si iubita lui se plimbau pe malul unui rau.La un moment dat, barbatul s-a aplecat pentru a culege un buchet de flori , dar din cauza greutatii armurii lui, a cazut in apele raului. In timp ce se ineca , a reusit sa arunce buchetul catre iubita lui, strigandu-i “Nu ma uita”.Poate si datorita acestei legende, femeile obisnuiau sa poarte florile de nu-ma-uita la corset , ca un semn al credintei si dragostei nepieritoare.
Lamaiul verde (Lime) – Semnificatie si simbolism
Denumirea de “lime” , asemeni celui al lamaii , provine din “limun” , numele persan si arab pentru lamaie.
Lamaiul verde a devenit un simbol al dragostei conjugale in onoarea lui Baucis, sotia bunului pastor Philemon. Atunci cand Zeus si Hermes au coborat pe pamant, , deghizati in simpli muritori, si au intrat intr-un sat , nimeni nu a vrut sa le ofere gazduire cu exceptia lui Philemon. Zeus l-a rasplatit ducandu-l pe el si pe sotia lui pe varful unui deal , in timp ce satul era inecat de un potop. Pe acel deal , s-a ridicat un templu inchinat lui Zeus, iar Philemon si Baucis au fost unsi de marele zeu drept preoti.De asemeni, regele Olimpului le-a ingaduit sa moara in acelasi timp si i-a preschimbat in doi copaci , Philemon devenind un stejar , simbol al ospitalitatii, iar Baucis un lamai verde, simbol al iubirii conjugale.
Salcia plangatoare - Semnificatie si simbolism
Vezi articolul : Salcia – Legende, mituri, simboluri
Maslinul– Semnificatie si simbolism
Maslinul este un simbol al pacii, fertilitatii , purificarii, puterii, victoriei si rasplatii.
In Grecia antica exista un binecunoscut mit despre disputa dintre Atena si Poseidon cu privire la numele viitorului oras Atena. In cele din urma, zeitatile au decis ca aceea dintre ele care va darui cel mai frumos cadou oamenilor , va avea onoarea a da numele sau orasului. Poseidon a lovit cu tridentul lui malul marii si s-a ivit un minunat cal.Atena a izbit cu sabia sa peste tarm si a dat nastere maslinului , simbolul pacii care a desemnat-o drept castigatoare.
In traditia crestina si ebraica , maslinul este un simbol al pacii, datorita ramurii de maslin adusa de un porumbel lui Noe odata cu incetarea potopului.
Intr-o veche legenda, se spune ca crucea lui Isus a fost alcatuita din lemn de maslin si cedru.
In Islam , maslinul este un arbore foarte pretuit, ca axa a lumii , simbol al omului universal si al Profetului.
Evenimente si traditii din luna septembrie
- Ziua muncii este sarbatorita in prima zi de luni din septembrie in SUA si Canada. Cu aceeasi ocazie, in Japonia se celebreaza Ziua echinoxului de toamna.
- 7 septembrie – Ziua independentei in Brazilia.
- 8 septembrie – Nasterea Maicii Domnlui.
- 11 septembrie – Ziua patriotului in SUA , in amintirea atacului terorist din 11 septembrie 2001.
- 16 septembrie – Ziua independentei in Mexic.
-18 septembrie – Ziua independentei in Chile.
- 21 septembrie – Ziua internationala a pacii.
- 21 – 24 septembrie – In acest interval de timp are loc in fiecare an echinoxul de toamna in emisfera nordica , echinoxul vernal sau de primavara in emisfera sudica .In roata anului din religia pagana , echinoxul de primavara este vremea sarbatorii Ostara , iar cel de toamna al festivalului Mabon. In anul 2010 , echinoxul de toamna este pe data de 23 septembrie.
- La sfarsitul lunii septembrie incepe in Germania festivalul annual Oktoberfest , dedicat in mod traditional recoltei din octombrie.
Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010
Articole asemanatoare din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
Simbolurile lunii august
Simbolurile lunii iunie
Simbolurile lunii iulie
Wednesday, September 1, 2010
Simbolurile lunii septembrie
Labels:
arbori,
evenimente,
floare,
flori,
legende,
luna,
mituri,
safir,
semnificatie,
septembrie,
simbolism,
simboluri,
traditii
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment