Thursday, September 16, 2010

Cum slabesti fara mari eforturi

8 tehnici simple dar eficiente pentru o dieta si o viata sanatoasa

Ti-ai dori sa continui sa te delectezi cu mancarurile care iti plac fara a recurge la vreo dieta sau un regim special , dar si fara a mai sta cu grija ca o sa-ti joace iarasi vreo festa cantarul ? Micile trucuri de mai jos , dintre care nu se poate sa nu iti fie cunoscut vreo unul , sunt adunate din toata lumea , facand parte din traditiile sau obiceiurile (sanatoase !) ale altor popoare.

1.Incheie-ti masa inainte de fi satul

Locuitorii din Okinawa , Japonia , al caror BMI (indicele masa -corp , despre care poti citi intr-o nota de la finalul acestui articol) este de 21,5 , apeleaza la un tip de alimentatie numit " hara hachi bu" , expresie ce poate fi tradusa prin cuvintele "mananca pana esti satul 80%" .Specialistii in nutritie atrag atentia ca atunci cand mananci pana iti pocnesc nasturii de la camasa , adica cu circa 20% mai mult decat iti este necesar , este inevitabil sa iti trebuiasca mereu mai multa hrana pentru a fi satul. Daca iti asezi furculita pe masa in momentul in care ai cea dintai senzatie de satietate , ii permiti creieirului sa simta ca esti satul inainte de a ajunge sa fii indopat ca un caltabos.

2.Apeleaza la cativa stropi de uleiuri sanatoase

Grasimile sanatoase , precum uleiul de masline , specific alimentatiei mediteraneene , si uleiul de canola (rapita) , caracteristic dietei din Okinawa , dau legumelor ori salatelor o savoare in plus , ispitindu-te astfel sa mananci mai multe vegetale. O astfel de alimentatie reprezinta un factor cheie in mentinerea sanatoasa a greutatii corporale.

3.Atunci cand mananci , mananca si atat !

Probabil ca in nici o alta cultura nu exista tendinta careia i se dedau din plin americanii , de a se indopa cu mancare in fata televizoarelor , a ciuguli mai mult decat trebuie la un fast food auto , sau a infuleca vartos un hamburger tinut intr-o mana in timp ce cealalta este ocupata sa mentina directia volanului. In Japonia este o grosolanie sau o necuviinta sa manaci in timp ce mergi.In Franta , se pare ca obiceiul de manca la volan nu a prins prea multe radacini. Mancatul si bautul nu sunt niste lucruri pe care sa le faci in fuga, la fel cum ti-ai alimenta masina cu benzina la un Peco sau ai arunca de-a valma in sacose cumparaturile de la supermarket. In cazurile cand esti distras de munca , televizor , o carte intinsa pe masa sau traficul de pe strada , ai tendinta de a manca peste masura fara a-ti de seama de asta. Daca acorzi mancarii atentia pe care o merita , fara a te implica si in alte activitati , te saturi mult mai repede si nu risti sa capeti cateva kilograme in plus.

4.Miscarea si iar miscarea

Invata sa iti creezi obiceiul de a te misca mai mult . Poate ca la inceput iti va veni mai greu , dar odata capatate niste obisnuinte , te vei simti odata cu timpul mereu mai usor , lucru ce iti va fi confirmat si de numerele alta data fatidice de pe cantar.Oamenii din tarile asiatice , dar si cei din unele zone mediteraneene , tind sa fie mult mai supli pentru ca sunt mai activi. Nu isi dedica prea mult timp salilor de fitting ; pur si simplu , merg mai mult pe jos.

5. Obisnuieste-te cu mesele regulate

Se spune ca frantuzoaicele nu pun prea multa slana pe ele pentru ca respecta cu strictete ritualul celor 3 mese zilnice. Poate crezi ca daca sari peste o masa , mai tai de pe lista , fara mila , niste calorii nedorite , dar acest lucru nu face decat sa starneasca in organism asa-zisul "raspuns la teama de foame" , care da nastere unei supraalimentatii ceva mai tarziu. Se pare ca , de-a lungul procesului evolutionist al omului , organismul, adesea frustrat de hrana , a fost programat sa bage la ghiozdan cat de mult poate dupa o perioada de infometare voita sau nevoita. In nici un caz , nu trebuie sa sari peste micul dejun ! Studiile au demonstrat ca oamenii care obisnuiesc sa manance dimineta sunt mai supli fata de cei care neglijeaza "breakfast"-ul.

6. Mananca impreuna cu ceilalti

Cina sau pranzul cu familia ori prietenii are radacini in traditie si este , de obicei, un prilej de a te destinde , dar si de a-ti mentine silueta. Masa luata impreuna cu altii tinde sa infranga comportamentul de a manca mult .Intr-o astfel de ocazie , mananci mai incet , ceea ce mareste sansele ca senzatie de satietate sa se instaleze inainte de a te indopa peste masura.

7. Ia o gustare numai atunci cand ti-e foame

In lumea occidentala si , pe alocuri, si in Romania , oamenii mananca din tot felul de motive care nu au legatura cu foamea : plictiseala , singuratate , stes sau chiar teama. Nu poti sa transformi mancarea intr-o solutie pentru toate problemele din viata si , in acelasi timp, sa nu te ingrasi. Diversele tulburari sau probleme psihologice pot fi canalizate in alte activitati , de exemplu prin dedicarea pentru un hobby , prin yoga sau meditatie.

8. Nu iti refuza un pahar cu vin (numai unul !)

Un obicei in Franta sau zona mediteraneeana , dar si pe plaiurile mioritice , vinul care insoteste un pranz aduga un strop de buna dispozitie si , datorita continutului sau puternic de antioxidanti , previne frecvent bolile cardiovasculare. Desi unii cercetatori sunt de parere ca tindem sa mancam mai mult atunci cand bem , un recent studiu finlandez a concluzionat ca barbatii bautori sunt mai supli decat cei cre se abtin cu totul de la alcool.

Nota : Ce este BMI ?

Abreviere a termenului englezesc “Body Mass Index” , BMI poate fi tradus drept “ indexul / indicele masei corpului , si reprezinta raportul dintre masa corpului unui om (in kilograme) si inaltimea acestuia (in metri) ridicata la puterea a doua.
Cercetatorii au stabilit ca riscul unor afectiuni lae inimii este cu atat mai mare cu cat valoarea BMI este mai mare. Iata valorile standard ale indexului masa-corp :
- BMI < 19 , persoana supraponderala.
- BMI = 19 – 25 , persoana cu o greutate normala.
- BMI = 26 – 29 , persoana supraponderala .
- BMI = 30 – 39 , persoana obeza .
- BMI = 40 persoana foarte obeza.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete:

Mintea ne poate pacali foamea ? | O noua metoda de cura de slabire ?

No comments:

Post a Comment