Arhanghelul Gavriil , al carui nume poarta semnificatia “ Dumnezeu este puterea / taria mea” , este unul din putinii ingeri presupusi a fi de sex feminin. Se spune ca ingerul Gabriel este asezat la stanga lui Dumnezeu (partea stanga fiind una simbolic feminina) in Cel de-al Saptelea Cer , el fiind conducatorul Heruvimilor ( in ierarhia ingerilor , Heruvimii sunt intermediarii si indeplinitorii poruncii lui Dumnezeu). Impreuna cu Mihail , Gabriel este unul din cei doi ingeri mentionati in Vechiul Testament.
Potrivit unor interpretari , Arhanghelul Gabriel pare a proveni ,ca fiinta divina , din Caldeea , dintr-o zeita babiloniana.
Desi conform traditiei , ingerii sunt lipsiti de sex sau androgini , in Biblie , referintele despre ei sunt intotdeuna la genul masculin.
Unii cercetatori ai vechilor texte ebraice considera ca ingerul Gabriel este de fapt de gen feminin , mentionand ca in aceste scrieri ingerii apar ca fiind atat de sex feminin cat si masculin. Drept argument , se mentioneaza faptul ca incaperea gazduind chivotul legamantului din templu lui Solomon era impodobita cu picturi ale unor ingeri de ambele sexe .
Intr-o alta interpretare , se spune ca ingerul Gabriel nu a fost la origine asa cum este descris in traditia iudeo-crestina. Numele sau original ar fi “Gib-ra-il” , gardianul lui Janat Adan sau Edin (gradina din Eden) in limba sumeriana si „Nin-il”, sau „Nin-Lil” in limba anakh.Gabriel este numit, de asemenea , “Gab” and “Gab-r-il”.
„Gab” inseamna femeie gardian/pazitoare , conducatoare ori protectoare.In acest fel , s-ar putea explica de ce ingerul Gabriel este vazut drept un pazitor al Edenului.In stravechile texte sumeriene , „Gab-r” era considerat conducatorul lui „Janat Adan”.In diferite limbi semitice , „Janat” inseamna paradis , iar „Adan” este Idin sau Edenul.
In traditia sumeriana , ingerul Gabriel este mai mult decat un simplu gardian , intrucat este numit si „Nin-Ti” , adica , in traducere literala , „femeia vietii”.
Pornind de aici , se interpreteaza ca femininul inger Gabriel ar fi fost creatorul sau intermediarul dumnezeiesc al crearii al lui Adam.In limbile sumeriana , anakh si babiloniana , particula „Ti” din numele de mai sus inseamna „coasta” .In acest fel , „Nin-Ti” capata si traducerea de „femeia coastei”.Pornind de la aceasta premiza, se considera ca Adam a fost creat din coasta ingerului feminin Gabriel , „femeia coastei”.Asadar , potrivit sumerienilor , barbatul (Adam) a fost creat din femeie , si nu femeia (Eva) din barbat.
Desi aparent feminin ca natura , Gabriel este un inger de o mare putere. El a distrus orasele Sodoma si Gomora , si se presupune ca tot el s-a luptat cu Iacob la Peniel. Se spune ca Gabriel a despartit apele Marii Rosii , permitandu-i astfel lui Moise si poporului sau sa scape din confruntarea cu armata egipteana.
In multe din manifestarile si atributele sale, Arhanghelul Gavriil apare , totusi, conectat cu aspectele feminine avand legatura cu nasterea, copiii sau calitatile profetice ori vizionare atribuite indeobste femeilor.
Cunoscut drept ingerul Bunei Vestiri , Gabriel a fost cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea ca va da nastere lui Iisus. De asemeni, Gabriel l-a anuntat pe Zaharia ca sotia lui, Elisabeta , il va aduce pe lume pe Ioan Botezatorul.
Gabriel este ingerul ocrotitor al nasterilor si calauzitorul sufletelor nenascute pana in clipa sosirii lor pe lume. Se spune ca el atinge partea de deasupra a buzelor sufletelor nenascute si le indeamna la tacere si pastrarea secretelor despre paradis.
Simbolul ingerului Gabriel este crinul , el fiind asociat si cu Luna , intamplator sau nu , o reprezentare maternitatii , intuitiei , profetiilor , visurilor si viziunilor. El este ingerul care i-a aparut lui Daniel si l-a ajutat pe acesta sa isi interpreteze visele si sa intre in posesia profetiei despre sosirea lui Mesia.
Gabriel este patronul moaselor, surorilor , doctorilor si a tuturor celor care dau ajutor in vremea graviditatii si copilariei , a bonelor , educatoarelor , invatatorilor , a tuturor mesagerilor si formelor de comunicatie si media.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca in numeroase opere din pictura religioasa si laica , Gabriel este reprezentat sub forma unei fiinte feminine sau androgine. Astfel de creatii plastice sunt “Ingerul incarnat” al lui Leonardo da Vinci si “Bunavestire” de Jan van Eyck .
Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
Superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil – Traditii si obiceiuri
Numele Gabriel / Gabriela - origine si etimologie | Semnificatia numelui Gabriel
Ingerii zodiilor
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment