Ziua de 8 noiembrie ne prilejuieste in fiecare an sarbatorirea intregului Sobor al Ingerilor, dar mai ales a capeteniilor ingerilor Treimii , Arhanghelii Mihail si Gavriil.
In traditia populara romaneasca , Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt fiinte divine omniprezente in viata oamenilor , veghiind din ceruri si , mai ales, de pe pamant , asupra muritorilor , arzandu-le pacatele marunte , avand grija ca sufletele sa le fie curatate de greseala cu prilejul posturilor si rugandu-se la Dumnezeu pentru ei.
Atunci cand viata unui om este in cumpana , Arhanghelul Mihail isi face aparitia langa patul celui suferind si se aseaza la picioarele lui daca omul este menit sa traiasca sau la capul lui daca ii este sortit sa moara.Misiunea Sfantului nu se incheie insa aici. Daca omul isi da ultima suflare , Mihail sta la dreapta lui, iar diavolul , gata sa-I sterpeleasca sufletul , la stanga acestuia. Arhanghelul ii reteaza capul cu sabia , iar sangele se raspandeste peste tot , motiv pentru care, dupa un deces , se curata si se varuieste camera in care si-a dat sufletul un om si se spala tot ce a fost in ea. In unele regiuni folclorice, se spune ca in ziua de 8 noiembrie , Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil calauzesc sufletele celor morti catre rai sau iad, in functie de pacatele , pocainta si inocenta lor.
Sfantul Mihail este vazut in mod traditional drept un inger razboinic , aflat mereu in lupta cu diavolii. O prima confruntare cu raul a avut loc odata cu caderea ingerilor din paradis catre beznele nepatrunse ale iadului.Dupa ce dracii au cazut din ceruri vreme de trei zile, Arhanghelul Mihail si-a inaltat mana dreapta si a blagoslovit ca fiecare diavol sa ramana in locul unde a fost surprins de blagoslovire. In acest fel , dracii au fost haraziti locurilor unde se aflau atunci , in haurile pamantului, pe pamant , in ape sau in vazduh.
Sfantul Mihail nu pregeta sa se razboiasca cu diavolii si sa-i infranga ori de cate ori acestia incearca sa fure Luna sau Soarele , prilej cu care apar eclipsele.Lupta arhanghelului cu fortele intunecate este harazita a dura pana la sfarsitul lumii, cand va suna din trambita pentru a scoate mortii din morminte si va duce batalia decisiva cu diavolul.
Ziua de 8 noiembrie reprezinta o rascruce a anului sau un hotar intre toamna si iarna slobozita putin cate putin de catre Arhanghelul Mihail, si nu dintr-o data , asa cum si-ar dori Mamareaua , nevasta lui Scaraotchi.De altfel , aceasta zi este numita “vara Arhanghelilor” , anuntand o vreme de trecere catre anotimpul rece , si anume “vara iernii” , adica cele trei – patru zile calde si frumoase care ne mai astepata pana la Craciun. In sambata anterioara zilei Arhanghelilor Mihail si Gavriil se tin praznice de pomenire a mortilor , se dau de pomana bucate si colaci de sufletul celui raposat , ofrande numite “mosii de Arhangheli” , iar in biserica se aprind lumanari atat pentru morti cat si pentru vii.Este un prilej mai mult decat nimerit sa aprinzi o lumanare, intrucat aceasta semnifica lumina de veci, calauzitoare , din viata ta de apoi . Tot in aceasta zi , finii aduc daruri de colacei nasilor , un obicei nu chiar intamplator, intrucat , la cununie , cele doua lumanari tinute de nasi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil.
Pe data de 8 noiembrie este oprit cu desavarsire sa lucrezi sau sa te indeletnicesti cu treburile casei , oamenii care nu se supun acestei interdictii fiind haraziti sa aiba parte de mare chin la vremea mortii.
Cu ocazia zilei celor doi Sfinti , considerati in regiunile de munte drept ocrotitori ai oilor , ciobanii sau posesorii acestor animale sarbatoareau “napustitul aretilor” , pentru care pregateau turte mari din malai , numite “turtele arietilor”. In dimineata zilei de 8 noiembrie , arietii sau berbecii tinuti deoparte pana atunci, erau sloboziti intre oi, pentru imperechiere, iar turtele erau aruncate in mijlocul lor .In cazul in care o turta se nimerea sa se aseze pe pamant cu fata in sus , se prevestea o primavara fertila , cu o sumedenie de miei , turta picata cu fata in jos semnificand oi sterpe si fara rod .
Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010
Cateva articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete:
Numele Gabriel / Gabriela - origine si etimologie | Semnificatia numelui Gabriel / Gabriela in religie, numerologie si ocultism
Numele Mihail / Mihaela – origine si etimologie | Semnificatia numelui Mihail/Mihaela in religie , numerologie si ocultism
Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis
Saturday, November 6, 2010
Superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil – Traditii si obiceiuri
Labels:
8 noiembrie,
arhangheli,
Gavrila,
ingeri,
Mihail,
obiceiuri,
sfinti,
superstitii,
traditii
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment