Saturday, September 10, 2011

Despre timiditate | Cum iti tratezi timiditatea ?

Timiditatea este o boala sau o trasatura a personalitatii de care nu poti scapa ? Am fost timida (si poate mai sunt) , dar ma tratez ! Toata viata , am fost o persoana directionata catre mine insumi.In timp ce altor oameni le place sa isi strige sau zbiere problemele , opiniile si parerile , eu am obiceiul de a mi le aduce in interioritatea mea.Prefer sa imi raspund eu insumi intrebarilor care ma macina si sa ajung la propria-mi concluzie inainte de a lansa niste idei.

Tipul de personalitate care ma caracterizeaza imi ingaduie beneficii dar lasa loc si unor dezavantaje.Partea pozitiva este ca introvertirea ii favorizeaza pe oamenii de creatie, ce isi transpun gandurile in poezie , proza , pictura sau muzica , ori isi indreapta eforturile si pasiunea catre o profesiune analitica.Pe de alta parte , tendinta de a-ti pastra gandurile in tine insuti este responasabila pentru timiditate , rusine sau incapacitatea de a-i trata pe picior de egalitate pe cei din jur.

Ce este timiditatea ?

Timiditatea isi are radacinile in teama , o frica irationala de a-ti spune cu voce tare parerile , de a fi umilit ori ignorat . De ce unii oameni sunt atat de tematori atunci cand trebuie sa isi dezvaluie gandurile ? Cred ca este vorba despre lipsa de siguranta si o sensibilitate exacerbata.Atunci cand asociezi comunicarea ta cu ceilalti cu o senzatie de jena sau chiar durere , esti in stare sa faci orice pentru a te feri sa te implici in viata sociala.
Din pacate , timiditatea reprezinta o bariera adeseori insurmontabila in calea succesului.Pentru oamenii care au aceasta problema , este foarte important sa inteleaga cauzele acestui adevarat flagel si sa stie cum isi pot invinge acest handicap.

Nu este vina ta , este vina celorlalti

Pentru persoanele care obisnuiesc sa nu iasa in evidenta , teama de a-si afirma personalitatea provine din niste intamplari negative , traite in special in frageda copilarie.Atunci cand adultii reactioneaza violent sau umilitor pentru a reprima exprimarea impulsurilor naturale ale unor copii , este natural ca cei mici sa puna acest lucru la "inima" si sa devina sovaielnici in relatia lor cu lumea.Chiar daca astfel de lucruri li se intampla numai o data sau de doua ori, exista predispozitia de a exagera acest impact si a da cale libera monstruoasei tendinte a limitarii eului tau interior.In cazul meu , pe masura ce am crescut , mi-a fost foarte greu sa imi dau seama cat de egocentrici sunt ceilalti oameni.De obicei, felul cum cineva reactioneaza fata de ceea ce spui nu are de a face direct cu tine insuti , fiind mai curand o reflectare a dispozitiei sau a evenimentelor prin care a trecut in ultimul timp.

Solutia de a invinge timiditatea consta in a recunoaste ca semnalele transmise de ceilalti nu au de a face cu propria-ti persoana.Daca o persoana reactioneaza negativ intr-un dialog, asta nu inseamna neaparat ca are o problema cu tine.Nu cumva aceasta tocmai a trecut printr-o experienta care i-a afectat perspectiva despre lumea inconjuratoare ? Sau poate ca ai formulat un lucru intr-un mod nu tocmai adecvat ? Poate ca persoana cu care ai de a face trece printr-un moment dificil si aceasta este cauza pentru care iti adreseaza niste vorbe nu chiar satisfactoare ... Daca vezi lucrurile din acest punct de vedere , ar trebui sa nu mai te invinuiesti pentru inabilitatea ta (imaginara) de a comunica sau sa iti invingi parerea ta bolnavicioasa conform careia oamenii nu te plac.

In acelasi timp , este extrem de important sa treci peste experientele tale amare .Atunci cand insisti (subconstient) in sufletul tau asupra unor chestiuni negative , acestea tind sa se extinda asemeni unui cancer.De ce sa iti faci rau cu propria ta mana (sau gandire) ? Cu cat reflectezi mai mult si mai lucid la o problema jenanta , cu atat mai mult ai posibilitatea de a trece peste ea si a o innabusi.Incearca sa gandesti constructiv.Cu cat mai mult iti indrepti mintea catre directii pozitive, cu atat mai mult ai sansa de a te exprima neingradit in relatia cu ceilalti.

De fapt, oamenii nu sunt foarte diferiti de tine

Un alt pas decisiv in tratarea timiditatii consta in constientizarea faptului ca oamenii din preajma ta nu sunt prea mult diferiti fata de tine.Jena sau nesiguranta dau tarcoale aproape fiecarui semen de-al tau.De obicei, celelalte persoane nu sunt atat de inteligente precum ti se pare. Daca esti coplesit de o problema , este foarte probabil ca , sinea lor , ceilalti sa fie strabatuti de aceeasi dilema. Cred ca Winston Churchill a spus (daca am gresit , va rog , corectati-ma) ca atunci cand te simti intimidat de o persoana, trebuie sa iti imaginezi cum aceasta sta pe un scaunul unui WC.

Nu permite ca una sau doua intamplari nefericite prin care ai trecut sa iti impuna o parere negativa despre toti oamenii.Aproape oricine ascunde in sine o parte intunecata , legata de nesiguranta ori frica de a nu fi pus in situatii jenante.Majoritatea celor din jurul tau sunt de natura a raspunde favorabil la tentativele tale de a initia o comunicare.In cele mai multe cazuri, oamenii vor fi placut impresionati atunci cand ai curajul de a sparge gheata.

Fii constient de propria ta valoare

O a doua cauza majora a timiditatii este lipsa de siguranta.Daca iti trece prin minte ideea ca ai de spus ceva important intr-o conversatie , de ce nu ai trece peste jena , astfel incat sa iti expui punctul de vedere si sa iesi in evidenta ?
Pentru a trece peste barierele autoimpuse , trebuie sa devii constient de valoarea si originalitatea gandurilor tale , precum si de influenta pe care opiniile tale o pot avea asupra celorlalti.Este , poate, o ironie faptul ca oamenii care ar putea avea cel mai mult de spus intr-o discutie se retin sa vorbeasca.Pentru a-ti demonstra potentialul, este necesar sa iti deschizi fiinta catre lume.In acelasi timp, cum ai putea sa iti verifici altfel valoarea gandurilor tale decat aducandu-le pe scena judecatii celorlalti ?
Cea mai buna modalitate de a te obisnui sa iti impartasesti gandurile este practica.Sileste-te sa iti exprimi personalitatea .Peste putin timp, nu va mai trebui sa te fortezi ci iti va face placere sa iti expui fiinta.Aseaza-te in locul cel mai vizibil dintr-o incapere si incearca sa realizezi ca atunci cand dai glas opiniilor tale nu le faci altceva decat o favoare celor din jur .Odata ce te vei deschide indeajuns catre planul social, vei putea observa din plin reactiile pozitive cu care vei fi intampinat.In acest fel iti vei putea cladi credinta in tine insuti si perspectiva pozitiva despre felul cum esti vazut de catre altii.


Copyright © godessdiana88 . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Complexul de inferioritate - Cauze , simptome si vindecare

Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

De ce te simti bine dupa ce plangi ? | Lacrimile si sanatatea

No comments:

Post a Comment