Friday, December 4, 2009

Cum a facut Mos Craciun prima jucarie

Fragmente din "Viata si aventurile lui Mos Craciun" , de L.Frank Baum

Mos Craciun era cu adevarat intelept , caci norocul sau i-a intarit hotararea se imprieteneasca cu cei mici din rasa lui. El stia ca purtarea lui era aprobata de cei nemuritori , desi ei nu il placeau prea mult.

In acest fel , Mos Craciun a inceput sa faca cunostiinta cu oamenii.El mergea prin munti si campii , oriunde putea intalni locuintele oamenilor.Fie ca era vorba despre casute izolate sau de grupuri de case numite sate , Mos Craciun gasea in aproape toate , mici sau mari , copii.

Cei mici s-au invatat in curand cu veselia , fata lui zambitoare si stralucirea plina de bunatate a ochilor sai.Desi era privit de parinti cu un oarecare jena , acestia erau totusi multumiti ca fetele si baietii lor isi gasisera un tovaras de joaca , care dorea sa le distreze odraslele.

Astfel incat , copiii zburdau si se jucau cu Mos Craciun , baietii i se urcau pe umeri , calarindu-l , fetele i se cuibareau in brate , iar bebelusii se agatau dragastosi de picioarele lui.Sunetul unui ras copilareasc il insotea oriunde se intampla sa fie ; si , pentru a intelege mai bine de ce era atat de iubit , trebuie sa stiti ca in acele vremuri copiii erau mult mai neglijati decat acum si li se dadea o mai mica atentie din partea parintilor lor , asa incat acestia priveau ca o minune faptul ca un om atat de bun ca Mos Craciun pierdea atata timp pentru a le face fericiti copii.Iar cei care ajungeau sa il cunoasca pe Mos Craciun deveneau , puteti fi siguri de asta , foarte fericiti.Fetele triste ale saracilor si necajitilor incepeau sa straluceasca dintr-o data ; ologul zambea , in ciuda nenorocului sau ; cei bolnavi renuntau la gemete si oftaturi , iar cei stapaniti de griji lacrimau atunci cand prietenul lor cel vesel sosea la ei noaptea , pentru a-i alina.

In numai doua locuri nu i se ingaduia lui Mos Craciun sa intre : in frumoasul castel a lordului din Lerd si in intunecatul castel al baronului Braun.In amandoua locurile erau copii , insa servitorii acestor palate ii tranteau usa in nas necunoscutului cu fata vesela , iar fiorosul baron Braun amenintase ca il va spanzura de zidurile castelului sau.Aceste lucruri il faceau pe Mos Craciun sa ofteze si sa se intoarca inapoi la locuintele mai sarace , in care era primit cu bucurie.

Dupa o vreme , iarna a inceput sa isi arate semnele.
Florile renuntau la viata , se vestejeau si dispareau ; gandaceii se ingropau adanc in pamantul cald ; fluturii paraseau pajistile , iar vocea izvorului devenea din ce in ce mai ragusita , ca si cum ar fi luat o raceala.
Apoi , fulgii de zapada au umplut cu totul cerurile din Valea Rasului , dansand cu indrazneala catre pamant si imbracand intr-un acoperamant alb acoperisul locuintei lui Mos Craciun.

Intr-o noapte Jack Gerila a batut la usa.
"Pofteste inauntru !" i-a strigat Mos Craciun.
"Vino tu afara !" i-a raspuns Jack , "stii ca nu-mi place caldura , iar tu ai un foc in casa."
Mos Craciun nu a avut ce face si a trebuit sa iasa .Il cunostea pe Jack Gerila din padure , si ii placea voiosul spiridus , chiar daca nu avea mare incredere in el.
"Hei , voi avea parte de o distractie pe cinste in aceasta seara , Mos Craciun !" a exclamat spiridusul."Nu-i asa ca este o vreme nemaipomenit de frumoasa ? Pana la ivirea zorilor voi ciupi cu gerul meu o multime de nasuri , urechi si degete de la picioare "
"Jack , daca tii la mine , nu te lega si de copii, " l-a rugat Mos Craciun.
"Si de ce as face asta ?" l-a intrebat , surprins , spiridusul.
"Ei sunt gingasi si lipsiti de aparare , " i-a raspuns Mos Craciun.
"Dar imi place sa ciupesc cu frig din cei gingasi !" a spus cu incapatanare Jack."Cei mai in varsta au o piele mai aspra si lucrul asta imi oboseste degetele."
"Cei mici sunt lipsiti de putere si nu se pot lupta cu tine , " a spus Mos Craciun.
"Ai dreptate ," a fost de acord , ganditor , Jack."Ei bine , in nopatea asta nu am sa pisc nici un copil , daca o sa pot rezista tentatiei , " a promis el ."Noapte buna , Mos Craciun !"
"Noapte buna."
Mos Craciun a intrat in casa si a inchis usa , iar Jack Gerila a zbughit-o catre cel mai apropiat sat.

Mos Craciun a aruncat pe foc un bustean , care a inceput sa arda cu stralucire.Langa camin statea Blinkie , o mare pisica ce ii fusese daruita de Peter Knook. Blana ei era moale si sclipitoare si avea obiceiul de a toarce mereu cantece nesfarsite de satisfactie.
"Nu voi mai vedea vreun copil prea curand ," i-a zis Mos Craciun pisicii , care , cu amabilitate , s-a oprit din tors pentru a asculta ce i se spune."Iarna s-a pornit din plin , zapada va fi inalta cat casa vreme de mai multe zile si nu voi mai putea sa ma joc cu micii mei prieteni."
Pisica si-a ridicat o labuta , si-a scarpinat ganditoare nasul , dar nu dat nici un raspuns.Atata timp cat focul ardea , iar Mos Craciun statea in scaunul lui confortabil nu avea de ce sa-i pese de vremea de afara.
Au trecut in felul acesta , multe zile si multe seri. Camara era intotdeuna plina de bucate , dar Mos Craciun nu se simtea bine , pentru nu avea de facut nimic altceva decat sa arunce pe foc lemne din stiva mare adusa de prietenul sau , Peter Knook.

Intr-o seara , el a cules din fata sobei o bucata de lemn si a inceput sa taie din ea cu cutitul sau cel ascutit.Nu se gandea la nimic anume , singura lui grija fiind sa isi ocupe timpul , asa ca ii fluiera si canta pisicii in timp ce scrijelea aschii din bucata de lemn.Pisica statea ridicata pe labele de dinapoi si il privea , ascultand , in acelasi timp , fluieratul voios al stapanului ei , care ii placea chiar mai mult decat cantecelele ei de tors.
In timp ce fredona , Mos Craciun se uita cand la batul lui , cand la pisica , pana cand lemnul din mainile lui au inceput sa capete o forma , forma clara a unui cap de pisica , cu doua urechi ridicate in sus.
Dintr-o data , Mos Craciun s-a oprit din fluierat si , atat el cat si pisica , s-au uitat cu uimire la lemnul sculptat. Apoi , el a scrijelit doi ochi si un botic , si a rotunjit partea de jos a capului astfel incat sa poata face si un gat.
Pisica nu stia ce sa inteleaga din ceea ce facea stapanul ei , asa ca statea incremenita , uitandu-se cu banuiala si intrebandu-se ce va urma in continuare.
Mos Craciun stia ce urma. Capul de pisica din lemn ii daduse o idee. El a manuit cutitul cu grija si maiestrie , facand , incetul cu incetul , forma unui corp de pisica care statea pe labele de dinapoi , exact asa cum era pisica adevarata , cu o coada dand ocol picioarelor ei din fata.

Munca aceasta i-a luat mult timp lui Mos Craciun, dar seara era lunga si nu avea nimic mai bun de facut.In cele din urma , el a inceput sa rada cu zgomot si multumire , uitandu-se la rezultatul muncii sale .Apoi, a asezat pisica sculptata , din lemn , langa pisica cea adevarata.
Pisoiul s-a uitat la imitatia lui , si-a ridicat furioasa parul de pe spate si a slobozit un mieunat sfidator. Pisica de lemn nu i-a acordat nici o atentie , iar Mos Craciun , a inceput sa rada iar , distrandu-se din plin.
Dupa aceasta , Blinkie s-a apropiat de figurina din lemn , pentru a o privi de aproape si a o mirosi cu inteligenta.Ochii si nasul ii spuneau ca aceasta creatura era doar lemn , in ciuda formei ei de pisica , asa ca Blinkie s-a asezat din nou pe labele din spate si a inceput sa toarca .In timp ce isi curata fata cu laba ei cu pernute moi, ea a aruncat , insa, o privire incarcata de admiratie catre stapanul ei.Poate ca pisica era la fel de multumita ca si noi , atunci cand ne uitam la o fotografie reusita de a noastra.
Mos Craciun era si el multumit de rezultatul muncii sale , fara a sti, insa, de ce . Intr-adevar , el avea toate motivele sa fie mandru de el in acea noapte , iar copii din intreaga lume ar fi trebuit sa se bucure alaturi de el.Intrucat Mos Craciun facuse , pentru intaia oara , o jucarie !

Traducere : freelancergabe2

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

No comments:

Post a Comment