Thursday, December 3, 2009

Povestea Sfantului Nicolae si a lui Pére Fouettard.Dupa o legenda frantuzeasca

Era vremea recoltei.Roadele toamnei erau coapte , gata de a fi culese.
Trei baietei mergeau aproape in fiecare zi la camp , pentru a-i ajuta pe parintii lor sa adune graul.Pentru ca erau inca mici , uitau , de multe ori, de boabele galbui care trebuiau stranse , si se distrau culegand flori sau alergand dupa fluturii sprintari.

Intr-o zi , cand se intorceau de la camp , cei trei baieti au zarit , din varful unui deal , orasul invecinat , cu turnurile , palatele si parcurile lui minunate.Desi , de obicei, nu aveau voie sa mearga nicaieri fara a fi insotiti , tentatia era atat de mare incat au uitat cu desavarsire lucrul acesta si s-au indreptat catre oras pentru a vedea de aproape lucrurile ce pareau atat de frumoase de la departare.

Odata intrati in oras , au inceput sa paseasca voiosi pe strazile largi , uimiti de tot ceea ce vedeau.In ochii lor , orasul parea sa fie fermecat.Nici nu au simtit cum a trecut timpul pe langa ei, iar atunci cand a venit seara , tristi si infometati, si-au dat seama ca s-au ratacit si nu mai stiau drumul inapoi catre casa.

Dintr-o data , in fata unui magazin aratos , ei au zarit o firma pe care era scris cu litere mari : Macelarie.
"Macelarule , te rog, deschide-ne " , au strigat ei , in cor , "ne-am ratacit si vrem sa stam intr-o casa pana trece noaptea.Poti sa ne dai ceva de mancare si un pat in care sa dormim ?" Usa macelariei s-a deschis , iar copiii au pasit inauntru.

Ce credeti ca facut macelarul cu cei trei baieti ?
Atunci copiii cand au intrat in casa , macelarul tinea ascuns la spate un cutit lung si ascutit.El i-a ucis pe baietei , i-a taiat in bucati si i-a pus intr-un vas mare cu sare.

Ganditi-va la saracii parinti , stand singuri in casele lor , ingrijorati si amarati , intrebandu-se de ce copiii lor nu au ajuns acasa.Ei au varsat lacrimi amare , si s-au rugat , cerandu-i lui Dumnezeu ajutor si iertare.

Intr-o seara din luna decembrie , tot orasul se odihnea intre peretii caselor pline de caldura. Era zapada si ger , si nici un om indraznea sa iasa afara.Toate usile locuintelor erau ferecate... Dintr-o data , din ceruri, a coborat cu repeziciune o stralucire roz care a ajuns drept in mijlocul unei strazi.Acea stea cazatoare era chiar maretul Episcop , Sfantul Nicolae.

El a mers direct la usa macelariei , a batut cu putere , de trei ori , in usa si a zis : " Deschide-ne ." Macelarul a venit in graba sa vada cine il cauta.Genunchii ii tremurau de teama , caci nu putea uita de fapta lui cumplita . "Nobile vizitator , ce doresti de la mine ?" a intrebat el."Daca vrei, poti sa mananci si sa dormi in casa mea .Iti voi oferi cea mai buna sunca a mea ."
"Nu , " a spus maretul episcop , "du-te si deschide vasul cu saratura in care i-ai pus pe cei trei baietei."Dupa aceasta , Sfantul Nicolae a zis :" Inviati , ridicati-va , copii , caci vreau sa va binecuvantez. Sa fiti voiosi si fericiti precum pasarile care canta in cuibul lor in fiecare primavara.Ducati-va inapoi la parintii vostri."Fiecare dintre cei trei baieti s-a trezit si a inceput sa cante.

Macelarul cel crud trebuia sa isi primeasca rasplata. Pentru a-l pedepsi , Sfantul Nicolae l-a transformat in slujitorul sau , Pére Fouettard , si l-a condamnat sa il urmeze plin de rusine si urat de toata lumea pentru vesnicie.

Cerescule sfant , sa-i multumim lui Dumnezeu pentru aceasta fapta minunata !

Cei trei baietei s-au intors la casele lor si si-au sarutat plin de fericire parintii.
Din acea zi , Sfantul Nicolae vegheaza din inaltul cerului peste copii si le indeplineste dorintele.
In ziua de 6 decembrie , Sfantul Nicolae coboara din ceruri , se strecoara fara zgomot prin hornurile caselor si aduce copiilor buni, adormiti , cele mai frumoase jucarii.Copii obraznici il asteapta , insa , degeaba.

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

No comments:

Post a Comment