Friday, September 16, 2011

Profesia femeilor depinde de un hormon sexual

Atentie parinti ! Desi va doriti ca fata dumneavoastra sa devina o doctorita , o cercetatoare sau chiar un inginer , noile studii stiintifice sugereaza ca drumul ei in viata sau cariera ei depinde de hormonii la care a fost expusa in stadiul de fetus.

Psihologii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au descoperit ca fetele expuse unui mare procent de hormoni masculini in uterul mamelor lor au o mai mare inclinatie sa se orienteze catre cariere preferate in mod traditional de barbati , precum cele de inginer sau pilot.
Cercetatorii au examinat interesele legate de profesie ale 125 de tineri si tinere avand hiperplazie adrenala congenitala (CAH) , o conditie genetica in care organismul secreteaza in exces hormonul masculin androgen.
Desi expuse acestui hormon , femeile avand CAH sunt in mod genetic femei , dar carierele lor sunt orientate catre profesiuni specifice barbatilor , indiferent daca acestia prezinta sau nu simptomele de hiperplazie adrenala congenitala.Astfel de femei sunt mult mai putin interesate fata de suratele lor de joburi precum cele de asistenta sociala, invatatoare ori profesoara.


Cercetatorii au cerut participantilor la studiu , cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani , sa ierarhizeze mai multe profesii in functie de preferintele lor.Atunci cand oamenii de stiinta au grupat slujbele in functie de implicarea in lucrul cu oamenii (asistent medical ori profesor) , sau de angajare in activitati avand de a face cu obiectele (zidar sau chimist) , lucrurile s-au lamurit dintr-o data.Femeile cu CAH , dar si barbatii cu sau fara aceasta caracteristica , s-au dovedit a-si exprima interesul pentru locuri de munca relationate mai curand cu obiectele, in vreme ce femeile fara hiperplazie adrenala congenitala au preferat profesiuni asociate cu lucrul impreuna cu oamenii.
Studiul a fost publicat in jurnalul "Hormones and Behavior" (Hormonii si comportamentul).


Copyright © godessdiana88 . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Numele iti influenteaza alegerea carierei ?

Hormonul dragostei la prima vedere

No comments:

Post a Comment