Saturday, September 3, 2011

Verigheta in superstitii si traditii



Simbol consacrat al uniunii dintr-un cuplu , verigheta a dat prilejul izvodirii a numeroase superstitii , obiceiuri , ritualuri magice si interpretari divinatorii.Potrivit traditiei , inelul de cununie se poarta pe degetul inelar, cel de-al patrulea deget al mainii stangi, o superstitie provenind din antichitate , cand se spunea ca de la acest deget porneste o vena a dragostei ("vena amoris") ce duce direct catre inima.Intr-un alt obicei, rar intalnit in Romania , verigheta isi are locul pe cel de-al patrulea deget al mainii drepte, considerandu-se ca primele trei degete (incluzand policarul) sunt reprezentari pure ale Sfintei Treimi.



In Roma antica , inelele de aur simbolizau eternitatea, dragostea nepieritoare si loialitatea in casatorie.Inele de cununie romane erau faurite sub forma a doua maini inclestate una de cealalta.Pe de alta parte, unele femei purtau inele de casatorie pe care era gravata o cheie, astfel incat sa aiba puterea de a deschide inima sotilor lor.



Prezenta mai ales in ceremoniile de nunta occidentale , verigheta avea o atat de mare importanta incat pierderea sau ruperea ei reprezenta un semn rau , prevestind esecul casatoriei , moartea sotului sau pierderea afectiunii acestuia.Exista credinta ca aduce ghinion sa iti mai scoti verigheta odata ce ti-a fost pusa pe deget in biserica .Daca inelul de cununie cadea pe pamant sau aluneca in mod accidental de pe deget , se spunea ca sotul trebuie sa ia o alta , astfel incat sa sa impiedice insinuarea fortelor raului in viata sa.In unele regiuni, se putea scoate verigheta de pe deget dupa nasterea primului copil, dar in nici un caz inainte de acest eveniment.



Regula stricta de a nu iti extrage de pe deget inelul de cununie nu era respectata intru totul in trecut , verigheta fiind folosita adeseori in ghicit , farmece de dragoste si de sanatate , fara a se presupune ca ar avea astfel vreun efect malefic.De altfel, intr-o superstitie din Marea Britanie, se recomanda ca verigheta sa fie scoasa de pe deget numai in cazul cand cineva trebuie sa se lupte cu o vrajitoare.

Extrema saracie putea sili un tanar cuplu sa se casatoreasca cu verighete imprumutate , ce trebuiau , desigur, sa fie returnate dupa oficierea nuntii.In secolul XIX , in unele parohii din vestul Europei exista obiceiul ca preotul sa aiba intotdeuna o pereche de verighete in biserica , pentru a le da cu imprumut cu ocazia nuntii unor tineri lipsit de mari posibilitati financiare.Cu toate acestea , in zilele noastre se spune ca nu este deloc bine sa porti verigheta altuia.



Caderea verighetei in timpul slujbei de cununie era considerata a fi un semn foarte rau.Acela dintre miri care scapa inelul pe jos era vazut ca cel dintai partener al cuplului destinat sa moara.In acelasi timp, daca se intampla ca verigheta sa cada, ea nu trebuia sa fie luata de pe jos cu nici un pret de nici unul dintre miri.

Se spune ca inele de cununie cumparate intr-o zi de vineri sunt de rau augur, neputand aduce decat ghinion.

O verigheta stramta poate fi semnul unei viitoare gelozii excesive , in timp ce una prea larga pare a prevesti o despartire ori o casatorie lipsita de loialitate si afectiune .

Pentru a-si asigura suprematia in viitoarea casa , unele femei recurg , in ziua nuntii lor , la o metoda oarecum inedita. Ele isi privesc mirele prin cercul verighetei si murmura urmatoarele cuvinte : "Asa cum nu imi iesi acum din ochi, asa sa nu-mi iesi din cuvant vreodata".

Inelul de logodna este uneori inlocuit cu verigheta , aceasta fiind purtata astfel si inaintea de casatorie.In acest caz, verigheta este amplasata pe cel de-al patrulea deget al mainii drepte, iar la nunta este schimbata pe inelarul mainii stangi.



Multe superstitii asociate cu inelul de cununie provin , in occident , din obiceiul romano-catolic al primirii binecuvantarii preotului.Astfel in Irlanda , dar si in Anglia , verigheta frecata peste un neg sau o rana avea darul de a aduce vindecarea.Un alt tratament irlandez traditional consta in inteparea unui neg cu un spin de agris care trebuia trecut printr-un inel de cununie.



Traditionalul tort de nunta nu avea , se pare, cum sa nu fie conectat , impreuna cu verigheta , in practici divinatorii.Domnisoarele de onoare sau fetele necasatorite obisnuiau sa treaca bucatele din tortul de nunta prin verigheta miresei de noua ori , acestea farame vrajite fiind asezate apoi sub perna , pentru ca tinerele femei sa isi poata visa barbatul sortit.

Intr-un alt ritual magic , verigheta era introdusa intr-un tort in timp ce acesta era preparat .Atunci cand se taia tortul de nunta , persoana care nimerea felia continand inelul era binecuvantata de noroc in cursul respectivului an , putandu-se astepta la intalnirea sufletului pereche si la o nunta fericita.

In mod asemanator, in Anglia , se strecura verigheta intr-o bautura groasa si fierbinte , alcatuita din lapte , vin si mirodenii , norocosul sau norocoasa care se nimerea sa aiba in pahar inelul fiind cea dintai persoana din acel anturaj ce urma sa se casatoreasca.

Un alt obicei englezesc consta din inglobarea unei verighete si a unei mici monede intr-o prajitura .Inainte ca nuntasii sa se retraga spre casele lor , prajitura este rupta in bucati si impartita femeilor nemaritate.Acea dintre ele care gasea inelul in portia sa urma sa se casatoreasca in curand, in vreme ce aceea ce descoperea banutul era , pare-se, sortita unei morti premature sau unei vieti de fata batrana.



O binecunoscuta practica magica sau babeasca este ghicirea sexului unui copil nenascut prin atarnarea unei inel de cununie deasupra burtii unei femei gravide.Verigheta trebuia sa fie suspendata de un fir de par al femeii sau de o ata.Daca inelul se rotea in sensul acelor de ceasornic , era de asteptat sa se dea nastere unui baiat , iar daca se invartea in sens invers, nou nascutul nu putea fi, desigur, decat o fetita.



Visul unei verighete reprezinta , se spune , dragostea atotcuprinzatoare si eterna.Atunci cand o femeie isi vede in vis verigheta sub o aparenta foarte stralucitoare , inseamna ca ea va fi ferita de necazuri si infidelitate in casatorie.Daca inelul este visat deteriorat ori ca fiind pierdut , se anunta durere si probleme in casnicie, sau chiar o despartire ori un divort.

Daca nu esti casatorit si visezi un inel de cununie , inseamna ca actuala ta relatie de cuplu a ajuns la un nivel superior.

In cazul cand iti visezi verigheta in mana unui prieten sau a altei persoane , acest lucru poate semnifica ca te-ai abatut usor de la juramintele casatoriei sau ca esti stapanit de ispita de a fi infidel.







Copyright © godessdiana88 . 2011



Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :



Inelul de logodna in superstitii si traditii



Semnificatia degetelor mainii si inelele potrivite acestora



Inelul prieteniei si inelul Claddagh

No comments:

Post a Comment