Thursday, December 2, 2010

Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri

Craciunul a luat nastere in Italia ... Cel putin , asa par a marturisi culorile alb, verde si rosu , prezente pe steagul italian , culori traditionale ale sarbatorii de Craciun.

Potrivit unei ipoteze acceptate din ce in ce mai mult in ultima vreme , acest magnific eveniment a aparut in urma crestinizarii de catre biserica a festivalului Saturnalia (inchinat zeului Saturn) si a altor sarbatori pagane. In scolele III si IV d.Chr. , biserica din Roma se afla intr-o apriga competitie cu religiile populare pagane si cultele misterelor , credinte implicand , in marea lor majoritate, o proslavire a soarelui. De la mijlocul lunii decembrie si pana in prima zi din ianuarie , romanii se desfatau in petreceri si orgii , sarbatorind solstitiul de iarna si aducandu-le omagii zeilor lor.

In anul 274 d.Chr. , imparatul Aurelian a decretat 25 decembrie , ziua solstitiului in calendarul iulian, drept "natalis solis invicti" ("nasterea invincibilului Soare") , un festival dedicat zeului solar Mithras. Astfel , prin desemnarea zilei de 25 decembrie drept data a sarbatorii nasterii Domnului , crestinii din Roma au atacat in mod direct paganismul roman. In acelasi timp , pentru a se asigura ca sarbatoarea crestina va lua locul cultului lui Mithra , ei au invocat un bogat simbolism biblic in care Iisus era vazut ca "soarele dreptatii" si Dumnezeul "adevaratei lumini" , trimis in mijlocul oamenilor pentru a risipi intunericul din lume.In acest fel, s-a ajuns ca Craciunul , sarbatorit de-a lungul secolelor , sa continue a pastra elemente pagane originare, in ciuda simbolismului conferit de biserica.

In Italia zilelor noastre , celebrarea Craciunului este strabatuta de o nota autentica, unica , in care se impletesc traditiile pastorale , riturile culturale traditionale si influente din nordul Europei.

Italienii, mai ales cei din zona de nord a tarii , au obiceiul de a decora un brad in mijlocul casei , dar , potrivit traditiei , copiii nu ii adreseaza lui Mos Craciun scrisorile in care ii cer acestuia sa le aduca cadourile lor preferate , ci trimit epistole catre parintii lor , in randurile carora isi exprima dragostea fata de cei care le-au dat viata.Aceste scrisori sunt asezate , de obicei , sub farfuria tatalui lor, ele fiind citite cu glas tare imediat dupa masa din ajunul Craciunului.

Alte traditii si obiceiuri italiene cuprind :

Ceppo . Ceppo este o structura din lemn de pana la un metru si ceva , in forma unei piramide. Pe acest schelet se amplaseaza mai multe rafturi , partea de jos fiind, indeobste, rezervata unei scene din ziua nasterii lui Iisus , partea superioara fiind destinata bomboanelor, fructelor si cadourilor.Ceppo, numit si "arborele luminii" , este decorat cu hartie colorata , conuri de brad invelite in staniol si mici stegulete. Lumanari de dimensiuni reduse sunt fixate pe partile iesite in afara , iar in varful piramidei se aseaza o stea sau o mica papusa.

Urna destinului reprezinta o veche traditie din Italia , in cadrul careia fiecare membru al familiei trebuie sa extraga un cadou ambalat dintr-un mare bol ornamentat , pana cand sunt impartite toate darurile din interiorul acestuia.

Zampognari si Piffera. In Roma si in imprejurimile capitale italiene , locuitorii din muntii Abruzzi , imbracati in straie traditionale din lana , purtand incaltari pana la genunchi , ciorapi albi si lungi mantii negre , canta din cimpoaie si fluiere , desfatand multimile adunate in preajma bisericilor.

La Befana este o vrajitoare buna care aduce copiilor cadouri cu prilejul sarbatorii Bobotezei din 6 ianuarie. Potrivit legendei , cei trei magi s-au oprit sa o intrebe pe Befana in ce directie ar trebui sa se indrepte pentru a ajunge la Betleem si au invitat-o sa li se alature … Vrajitoarea i-a refuzat , la fel procedand si mai tarziu , cand un pastor a indemnat-o sa mearga impreuna cu el pentru a-l onora pe copilul Iisus. Dupa caderea noptii , ea a zarit o mare lumina in ceruri , lucru care a facut-o sa se intrebe daca nu cumva a gresit respingand oferta celor trei magi , asa ca a adunat mai multe jucarii ale copiilor ei plecati de pe acesta lume si a fugit incercand sa ii ajunga din urma pe magi si pe pastor. Belfana nu a reusit sa ii gaseasca , dupa cum nu a avut succes in a descoperi grajdul in care se nascuse Domnul.Din acest motiv , in fiecare an , ea se straduie sa dea de urma lui Iisus , si, pentru ca nu este in stare sa il afle , daruieste cadouri copiilor cuminti si bucati de carbune ( sau “carbone dolce” , o bomboana asemanatoare unui carbune) copiilor obraznici.

Sarbatorile de iarna din Italia

In calendarul traditional al italienilor , ziua de 25 decembrie nu este singura care poarta o semnificatie speciala in anotimpul rece. De-a lungul intregii luni decembrie si pana la inceputul lui ianuarie , se desfasoara o serie de sarbatori religioase foarte importante …

- 6 decembrie – La Festa di San Nicola . Sarbatoarea sfantului Nicolae , patronul pastorilor , este celebrata in orase precum Pollutri prin aprinderea de focuri sub imense cazane in care este gatita “fave” , o mancare traditionala din fasole.

- 8 decembrie – L’immaculata Concezione. Celebrarea imaculatei conceptii / nasterea maicii Domnului .

- 13 decembrie – La Festa di Santa Lucia. Sarbatoare prilejuita de ziua Sfintei Lucia.

- 24 decembrie – La Vigilia di Natale . Ajunul Craciunului / nasterii Domnului

- 25 decembrie – Natale . Craciunul / nasterea Domnului.

- 26 decembrie – La festa di Santo Stefano . Ziua Sfantului Stefan , prin care se marcheaza vestirea nasterii Domnului si sosirea celor 3 magi.

- 31 decembrie – La Festa di San Silvestro . Sarbatoarea zilei sfantului Silvestru ; ajunul anului nou.

- 1 ianuarie – Il Capodanno – “Capul anului” , prima zi a noului an.

- 6 ianuarie – La Festa dell’Epiphania . Boboteaza.


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :


Obiceiuri de Craciun in Franta

Traditii de Craciun in Anglia

Simbolurile si semnificatiile Craciunului

No comments:

Post a Comment