Monday, August 22, 2011

Sfaturi de viata



Cat de satisfacuti suntem de viata noastra ? Ii intelegem indeajuns de bine pe ceilalti pentru a ne permite sa le dam sfaturi ? Iata numai cateva intrebari ce pot fi lamurite sau transformate in altele intrebari , si mai adanci , de povestea urmatoare ...



Un vas de croaziera a ancorat intr-o buna zi in micul port al unui sat mexican.Imediat dupa ce a coborat pe tarm , un turist american a fost impresionat de marimea si varietatea pestilor unui pescar mexican si l-a intrebat cat timp i-a luat pentru a-i prinde.

"Pai , nu mi-a trebuit multa vreme ", a raspuns mexicanul.

"Atunci , de ce nu ai pescuit mai multe ore , astfel incat sa ai o prada si mai bogata ?" , a exclamat americanul .

Pescarul i-a explicat ca pestele prins in acea zi era de ajuns pentru nevoile sale si ale familiei lui.

"Bine, si ce faci in tot restul timpului ?" , a insistat turistul.

"Ma trezesc tarziu , pescuiesc putin , ma joc cu copiii mei si , dupa pranz, imi fac siesta impreuna cu sotia mea.Seara , merg in sat pentru a-mi intalni prietenii , beau cateva pahare si cant la chitara acompaniat de amicii mei.Am o viata implinita si ..."

Nerabdator , americanul l-a intrerupt , "Am o diploma in finante la Harvard si cred ca stiu cum te pot ajuta ! Trebuie sa pescuiesti cat este ziua de lunga .In acest fel , vei putea vinde pestele care iti prisoseste si , cu veniturile obtinute , iti vei putea permite sa iti cumperi o ambarcatiune mai mare."

"Si dupa aceea ? " , s-a minunat mexicanul .

" Cu banii castigati in plus datorita ambarcatiunii mai mari , iti vei putea cumpara o a doua si apoi o a treia barca , pana cand vei detine o intreaga flotile de vase de pescuit.In loc sa vinzi direct pestele oamenilor de pe strada , vei avea posibilitatea de a-l livra direct unor fabrici sau , poate, iti vei face propria ta fabrica.In acest fel, vei avea sansa de a pleca din acest satuc , mutandu-te la Los Angeles, Mexico City sau chiar New York.Intr-unul dintre aceste mari orase vei avea sansa de a-ti extinde afacerile cu peste."

"Cat timp imi va fi necesar pentru a face toate astea ?" , a intrebat pescarul.

"Douazeci , poate douazecisicinci de ani ".

"Si dupa aceea ?"

"Dupa aceea ? Ei bine , prietene , dupa aceea lucrurile vor lua o turnura foarte interesanta ", a raspuns americanul , razand in hohote."Cand afacerea ta va ajunge sa fie cu adevarat mare , poti incepe sa cumperi si sa vinzi actiuni , castigand in acest fel astfel milioane de dolari."



"Chiar asa ? Milioane ? Si dupa aceea ?" , nu s-a putu impiedica sa intrebe mexicanul.

"Dupa aceea, vei putea , in fine, sa te retragi din afaceri , sa traiesti intr-un sat micut aproape de coasta , sa dormi dimineata pana tarziu , sa te joci cu copiii tai , sa prinzi cativa pesti, sa iti faci siesta de dupa amiaza alaturi de nevasta ta si sa iti petreci serile band si distrandu-te impreuna cu prietenii tai".





Copyright © godessdiana88 . 2011



Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :



De cate feluri este saracia ? - O poveste cu talc



Parabola lingurilor | O poveste cu talc



Tot ce ni se intampla este spre binele nostru | O poveste cu talc

No comments:

Post a Comment