Saturday, November 14, 2009

Jupiter , Neptun , Minerva si Momus.Fabula de Esop

Potrivit unei stravechi legende , cel dintai om de pe pamant a fost creat de Jupiter ( regele zeilor) , primul taur de catre Neptun (zeul marii) , iar prima casa a fost construita de catre Minerva (zeita intelepciunii).

La terminarea muncilor lor , intre cei trei zei s-a pornit o cearta despre cine a creat cea mai reusita lucrare.In cele din urma , au cazut cu totii de acord sa il cheme ca judecator pe Momus ( zeul satirei si criticii nedrepte) si sa se supuna hotararii lui.

Pentru ca era invidios pe frumusetea tuturor celor trei opere , Momus a gasit cate un defect fiecareia.

Mai intai , a criticat lucrarea lui Neptun , intrucat acesta nu pusese coarnele dedesuptul ochilor , astfel incat taurul sa poata vedea mai bine unde sa impunga cu coarnele.

Dupa aceea , a batjocorit lucrarea lui Jupiter , pentru ca zeul zeilor nu asezase inima omului in afara corpului sau , astfel incat oricine sa poata zari gandurile rele ale unei fiinte umane si sa-si ia , in acest fel , precautii impotriva intentiilor rautacioase.

Apoi, Momus a gasit ca cel mai mare defect al lucrarii Minervei consta in faptul ca aceasta nu pusese roti de fier sub casa , in asa fel incat locuitorii ei sa se poata muta cu usurinta atunci cand aveau un vecin rau.

Indignat de atata rea credinta si dorinta de a gasi defecte acolo unde nu existau , Jupiter l-a dat afara pe Momus din sala de judecata si l-a alungat din Olimp.

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

No comments:

Post a Comment