Friday, November 20, 2009

Zeul Mercur si padurarul , fabula de Esop

Un padurar taia un copac la marginea unui rau cand , la un moment dat , securea a sarit din lemnul tare , i-a scapat din maini si a cazut in apa.

In timp ce statea pe malul raului si se vaita despre pierderea lui , Mercur a aparut in fata lui si l-a intrebat ce necaz patise.

Cand a aflat despre ce era vorba , Mercur a sarit in rau si a iesit apoi la suprafata apei cu o secure din aur .Zeul l-a intrebat pe padurar daca aceea era securea lui ,iar omul i-a raspuns ca nu.

Mercur a plonjat din nou in apa , a revenit cu o secure de argint si l-a intrebat pe muritor daca aceea era toporisca lui.Padurarul i-a spus : “Nu , nici aceasta nu este securea mea.”

Mercur s-a scufundat in rau pentru a treia oara si, de asta data , i-a adus omului securea pe care acesta o scapase cu adevarat in apa.Foarte bucuros de recuperarea lucrului sau , padurarul i-a multumit din inima binefacatorului sau .La randul lui , Mercur , multumit de cinstea de care daduse dovada omul , i-a dat acestuia in dar celelalte doua securi.

Atunci cand padurarul le-a povestit tovarasilor lui intreaga intamplare , unul dintre ei , ros de invidie fata atata bogatie daruita de un zeu , s-a hotarat sa isi incerce si el norocul.Nu a stat mult pe ganduri si s-a dus si el pe marginea raului , a inceput sa taie un copac si s-a prefacut ca ii scapa securea in apa.

Mercur si-a facut aparitia in fata lui si afland ce se intamplase , a sarit in apa si a adus o secure de aur , la fel ca si prima oara.Fara a astepta sa fie intrebat daca era a lui sau nu , omul a exclamat :”Asta-i securea mea ! Asta-i securea mea !” si a intins mana , plin de nerabdare , pentru a insfaca comoara .Mercur , dezgustat insa de atata lipsa de cinste , nu numai ca nu i-a dat securea de aur , dar nu i-a adus-o nici pe aceea pe care omul se prefacuse ca o scapa in rau.

Morala : “Cinstea este cea mai buna cale de a te descurca in viata.”

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

No comments:

Post a Comment