Wednesday, November 18, 2009

Un castig usor | Nazdravaniile lui Nastratin Hogea

Un taran taia lemne intr-o padure , iar un altul il privea , asezat confortabil pe un copac culcat la pamant.Omul care taia lemne avea un topor mare , potrivit pentru grosimea copacului pe care il despica.El ridica toporul cu amandoua mainile , il aducea pana deasupra capului si il infingea cu mare putere in lemn. De fiecare data cand isi folosea toporul , celalalt taran scoatea cate o icnitura atunci cand lama de fier se cobora fulgerator catre copac.In acest fel , taietorul taia , iar icnitorul icnea , pana cand a fost taiat tot copacul.Cand si-a terminat treaba , taietorul a adunat lemnele in saci pe care i-a asezat in spatele magarului sau.In acel moment, celalalt taran , care statuse asezat , si se uitase , aducandu-si contributia cu cate un icnet , si-a cerut plata.

“Nu ai facut nimic.De ce ar trebui sa te platesc ?” a intrebat taranul care se istovise taind lemnele..

“Cum adica nu am facut nimic ? Doar am icnit pentru tine , nu-i asa ?”

Taietorul nu a fost de acord nici in ruptul capului ca icnitorul trebuie sa primeasca vreo simbrie , iar cearta dintre cei doi a devenit din ce in ce mai infierbantata.In cele din urma , cei doi tarani s-au invoit sa il lase pe cadiu (judecator) sa le faca dreptate. Cadiul , care s-a intamplat a fi chiar Nastratin Hogea , i-a ascultat pe cei doi , apoi i-a cerut taietorului de lemne sa ii dea punga lui cu bani.Hogea a desfacut punga si a golit-o pe masa lui. Monezile s-au risipit cu clinchete si straluciri ademenitoare pe tablia de lemn a mesei.

“Ai auzit clinchetul facut de monezi ?” , l-a intrebat Nastratin Hogea pe taranul icnitor.

“Da , efendi Hogea , am auzit “ , a raspuns taranul.

“Inseamna ca ti-ai primit rasplata meritata.” Apoi, Hogea a adaugat : “ Ai ajutat la treaba cu sunete , asa ca in sunete ai fost platit.”

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

No comments:

Post a Comment