Una din marile obsesii, idealuri sau aspiratii ale umanitatii, dragostea nu avea cum sa nu ajunga sub microscopul psihologilor , mereu impatimiti de a taia firul in patru si apoi de a-l innoda la loc. Din pacate sau din fericire , adeseori carpaceala reinnodarii sare in ochi iar teoria calca stramb alaturi de realitate ... Cu toate acestea, franturi din aceste explicatii ajung sa frapeze si sa ofere sugestii neasteptate .Iata cele patru mari teorii ale psihologiei despre dragoste si afectiune ...
A place sau a iubi ?
Psihologul Zick Rubin a sugerat ca sentimentul de dragoste romantica este compus din trei elemente : atasamentul , grija si intimitatea. Atasamentul este nevoia de a fi aprobat , alinat si a avea contact fizic cu cealalta persoana. Grija implica pretuirea nevoilor si fericirii partenerului la fel ca cele proprii. Intimitatea se refera la impartasirea gandurilor, dorintelor si sentimentelor cu cealalta persoana. Pornind de la aceste premize , Rubin a pus la punct un chestionar de evaluare a atitudinii fata de ceilalti , ale carui scale de placere si dragoste fundamenteaza conceptia lui despre iubire.
Compasiune sau pasiune ?
Potrivit psihologului Elaine Hatfield , exista doua tipuri principale de dragoste : pasionala si compasionala.
Dragostea compasionala este caracterizata de respect reciproc , atasament, afectiune si incredere .
Dragostea pasionala poate fi recunoascuta prin emotii intense , atractie sexuala , dorinta si afectiune. Atunci cand aceste intense simtaminte sunt reciproce, oamenii se simt fericiti si impliniti. Dragostea pasionala lipsita de reciprocitate da nastere unor sentimente de izolare si disperare.Totodata, Hartfield sustine ca dragostea pasionala este trecatoare , ea durand, in genere , intre 6 si 30 de luni.
Conform aceleiasi teorii, dragostea pasionala apare atunci cand asteptarile culturale incurajeaza indragostirea , cand o trasaturile unei persoane coincid cu ideile tale preconcepute despre un partener ideal , sau cand simti o mare excitare psihologica in prezenta unei alte persoane.
In mod ideal dragostea pasionala se transforma intr-una compasionala , cea de-a doua avand mult mai mari sanse de a rezista timpului. Desi cei mai multi dintre oameni isi doresc sa se implice in relatii care sa impleteasca securitatea si stabilitatea dragostei compasionale cu intensitatea dragostei pasionale, aceste lucru se intampla foarte rar.
Dragostea ca o roata a culorilor
In cartea sa din 1973 , "Culorile dragostei" , psihologul John Lee a comparat tipurile de dragoste cu o roata a culorilor. Asa cum exista numai trei culori primare , Lee a sugerat ca exista doar trei tipuri de dragoste fundamentale : Eros , Ludos si Storge.La fel cum cele trei culori de baza pot fi combinate pentru a se obtine culori complementare , in mod asemanator cele trei tipuri elementare de dragoste se pot amesteca dand nastere la alte noua tipuri secundare de dragoste. Spre exemplu, combinarea dintre Eros si Ludos determina aparitia Maniei, sau a dragostei obsesive.
Cele 6 tipuri de dragoste ale lui Lee
- Tipuri primare :
1 - Eros = iubirea unei persoane ideale
2 - Ludos = dragostea ca un joc
3 - Storge = dragostea ca prietenie
- Tipuri secundare :
1 - Mania (Eros + Ludos) = dragoste obsesiva
2 - Pragma (Ludos + Storge) = dragostea realista si practica
3 - Agape (Eros + Storge) = dragoste lipsita de egosim
Teoria triunghiulara a dragostei
Psihologul Robert Sternberg a propus un model grafic al dragostei sub forma unui triunghi avand drept componente intimitatea, pasiunea si angajamentul.Diverse combinatii ale acestor trei caracteristici provoaca aparitia unor diferite tipuri de dragoste. De exemplu , impletirea dintre intimitate si angajament creaza dragostea compasionala , in timp ce fuziunea dintre pasiune si intimitate da nastere dragostei pasionale.
Potrivit lui Sternberg , relatiile construite pe doua sau mai multe componente sunt mai durabile decat cele bazate pe o una singura. In aceasta ordine de idei, Sternberg a introdus termenul de "dragoste perfecta", descriind-o drept o combinatie dintre intimitate, pasiune si angajament , care are calitatea de a nu se degrada in timp dar care are foarte putine sanse de a se materializa. Vezi si Testul de dragoste Sternberg | Afla cum esti in iubire
Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
Psihologia barbatului in dragoste si viata de cuplu
Teoria lui Platon despre dragoste | Dialogul socratic "Banchetul"
Cele 9 tipuri de dragoste
Monday, January 17, 2011
Psihologia dragostei | Teorii psihologice despre dragoste
Labels:
dragoste,
explicatie,
interpretare,
iubire,
psihologie,
teorie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment