Thursday, January 27, 2011

Stiinta dragostei | Cum si de ce indragostim ?

Oamenii de stiinta pot descoperi din ce elemente chimice este formata dragostea dar nu o pot recrea nici macar in laborator .Oricum , atunci cand , la randul lor, se indragostesc , ei uita cu desarvasire toate teoriile sau adevarurile lor.


O numim dragoste.O simtim ca dragoste.Dar cel mai imbatator sentiment uman este probabil sa reprezinte , potrivit stiintei , felul naturii de a pastra in viata specia umana si a o determina sa se reproduca.

Cu ajutorul unui irezistibil cocktail de substante chimice , creierul ne imbie sa cadem prada dragostei. Suntem stapaniti de credinta ca noi singuri , fara ajutorul sau interventia altcuiva , ne-am ales partenerul, dar nu suntem decat niste fericite victime ale subtilei strategii amoroase a naturii.


Dragostea sub microscopul stiintei

Psihologii ne spun ca avem nevoie de un interval de timp intre 90 de secunde si 4 minute pentru a ne indragosti de cineva.

Cercetarile stiintifice au scos in evidenta faptul ca iubirea ia nastere :

- 55 % prin limbajul semnelor
- 38 % prin tonalitatea si viteza limbajului persoanei de care ne indragostim
- numai 7 % prin semnificatia logica a ceea ce ne "ciripeste" fiinta iubita


Cele 3 stadii ale dragostei

Helen Fisher , de la Universitate Rutgers din SUA , a propus 3 etape ale dragostei : dorinta (sexuala) , atractia si atasamentul. Fiecare din aceste stadii apare sub impactul a diferiti hormoni si diverse substante chimice.

Primul stadiu - Dorinta

Pofta trupeasca este provocata , atat in cazul femeilor cat si al barbatilor , de catre hormonii sexuali testosteron si estrogen .

Al doilea stadiu - Atractia

In aceasta etapa esti intru totul lovit in cap de "bata" dragostei si cu greu te poti gandi la altceva. Oamenii de stiinta cred ca "atractia" este determinata in principal de 3 neurotransmitatori : adrenalina , dopamina si serotonina.

- Adrenalina. Stadiul initial al indragostirii iti activeaza raspunsul la stres , intensificandu-ti nivelurile sanguine de adrenalina si cortisol.Aceste substante iti trezesc senzatia de farmec aparuta atunci cand , pe neasteptate , te "amorezezi" si te fac sa transpiri , iti maresc pulsul si iti usuca gura.

- Dopamina . Helen Fisher a cerut unor cupluri recent strabatute de fiorii iubirii permisiunea de a le examina creierul si a descoperit , cu aceasta ocazie, ca totii participantii la test prezentau inalte niveluri ale neurotransmitatorului dopamina. Aceasta substanta chimica stimuleaza mecanismul "dorintei si nevoii de rasplata" prin provocarea unui intens val de placere. De fapt, se pare ca dopamina are acelasi efect ca si cocaina !
Fisher a sugerat ca "adeseori cuplurile dau semne ale intensificarii dopaminei : o energie crescuta , mai putina nevoie de somn si mancare , o atentie focalizata si o desfatare extrema prin cele mai mici detalii ale relatiei nou incepute".

- Serotonina. Una dintre cele mai importante substante chimice care explica de ce te indragostesti si din ce cauza noul partener iti stapaneste in continuu gandurile.

Dragostea iti schimba felul de a gandi ?

Un experiment de senzatie din Pisa, Italia , a aratat ca dragostea timpurie (faza de atractie) iti transforma cu adevarat modul in care iti depeni gandurile.
Doctorul Donatella Marazziti , psihiatru la Universitatea din Pisa , a studiat 20 de cupluri cuprinse de "nebunia dragostei" de mai putin de 6 luni , dorind sa afle daca mecanismul creierului care te face sa te gandesti in mod constant la fiinta iubita este asociat cu mecanismul cerebral al maladiei obsesiv - compulsive.
Prin analizarea sangelui indragostitilor , Marazitti a descoperit ca nivelurile de serotonina ale amorezilor erau echivalente cu nivelurile scazute de serotonina ale pacientilor suferind de maladia obsesiv-compulsiva. Potrivit site-lui SfatulMedicului.ro http://www.sfatulmedicului.ro/Anxietatea-si-fobiile/maladia-obsesiv-compulsiva_6 , "in cadrul acestei maladii psihice, o persoana devine blocata mental intr-un model de ganduri si comportamente repetitive care sunt lipsite de sens si suparatoare, dar sunt dificil de depasit. De exemplu, gandul obsesiv ca o persoana se poate contamina prin atingerea clantelor de la usa sau a altor obiecte "murdare", face ca o adolescenta sa petreaca ore intregi spalandu-se pe maini. "

Dragostea trebuie sa fie oarba

Indragostitii raniti de curand de sageata lui Cupidon isi idealizeaza adeseori partenerul , ii exagereaza calitatile si gasesc motivatii pentru a le justifica defectele declara Ellen Berscheid , cercetator al psihologiei dragostei.
De asemeni , noile cupluri ridica in cele mai inalte ceruri insasi relatia lor de iubire. "Este un lucru foarte comun ca ei sa gandeasca ca au o relatie mult mai apropiata si mai speciala decat oricine altcineva." Psihologii cred ca avem nevoie de o perspectiva roza asupra fiintei iubite. Acest fapt ne face sa ramanem impreuna cu ea si sa pasim in cea de-a treia faza a dragostei , atasamentul.

Stadiul 3 - Atasamentul

Atasamentul mentine cuplurile unite indeajuns de mult timp pentru a avea si a creste copii. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta faza finala este provocata de doi majori hormoni : oxitocina si vasopresina.

- Oxitocina .Oxitocina este secretata atat de femei cat si de barbati in timpul orgasmului , adancind probabil sentimentul de atasament si facand ca partenerii din cuplu sa se simta mai apropiati unul de celalalt atunci cand fac sex. Conform teoriei , cu cat mai mult sex fac doi oameni indragostiti, cu atat mai profunda devine conexiunea lor.
Oxitocina are, de asemeni, rolul de a strange legatura dintre mama si copil , fiind eliberata in timpul nasterii. In acelasi timp, ea este responsabila pentru secretia automata de lapte din sanii mamei la simpla vedere sau numai la auzul glasului bebelusului ei.
Diane Witt, profesor asistent in psihologie din New York a aratat ca daca se blocheaza secretia naturala de oxitocina din oi sau sobolani , aceste animale ajung sa isi respinga puii noi nascuti. Totodata , injectarea de oxitocina in corpul unui sobolan femela , o face sa fie atrasa de puii altei femele, protejandu-i ca si cum ar fi propriile ei progenituri.

- Vasopresina .Vasopresina este un alt important hormon in stadiul relatiei pe termen lung, el fiind eliberat de oraganism dupa sex.
Vasopresina (numita si hormonul antidiuretic) contribuie impreuna cu rinichii in procesul de control al setei.Rolul ei potential in relatiile de cuplu a fost descoperit dupa ce oamenii de stiinta au studiat soarecele de preerie. Se pare ca acest rozator se indulceste in jocurile sexului mult mai mult decat este necesar in procesul de reproducere si, in acelasi timp, asemeni oamenilor, formeaza legaturi stabile cu un partener de sex opus.
Atunci cand soarecelui de preerie i s-a administrat un medicament care reduce efectul vasopresinei , legatura lui cu partenerul sau s-a deteriorat imediat si a incetat sa isi mai protejeze perechea de atentiile unor noi curtezani.

Cum sa te indragostesti - O reteta

- Intalneste o persoana total necunoascuta .
- Impartaseste-ti impreuna cu ea cele mai intime detalii despre vietile voastre vreme de o jumatate de ora.
- Apoi, priviti-va intens unul in ochii celuilalt timp de 4 minute.

Arthur Arun , un psiholog din York, a studiat cu pasiune si dedicatie de ce oamenii ajung sa se indragosteasca. El le-a cerut subiectilor sai sa indeplineasca pe rand cei trei pasi de mai inainte si a descoperit ca multe dintre cuplurile formate pentru experimentul sau au ajuns la o intensa si reciproca atractie dupa numai 34 de minute .De altfel , doi dintre participantii la acest test au sfarsit , mai tarziu , prin a se casatori.


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Psihologia barbatului in dragoste si viata de cuplu


Semnele dragostei | Cum stii ca cineva este indragostit ?

Dragostea neimpartasita | Iubirea intre agonie si extaz

No comments:

Post a Comment