Indiferent daca esti un fan al lui Beethoven, Mozart , Beatles sau Lady Gaga , la originea dorintei tale de a te desfata cu muzica exista ceva asemanator placerii de a manca sau a face sex. In toate aceste cazuri, creierul da nastere unei substante chimice care iti provoaca o stare de satisfactie.
Potrivit unui recent studiu stiintific , o magica secretie din creier are darul de a anticipa desfasurarea unei linii melodioase placute , dar si de a te delecta in momentele in care iti ajunge la urechi.
Cercetarile anterioare au sugerat ca dopamina , eliberata de catre celulele creierului , are rolul de a ne facilita comunicarea cu cei din jurul nostru. Noua cercetare , bazata pe scanarea mintilor umane in timp ce se asculta muzica , pare a arata insa un efect direct al acesteia asupra personalitatii noastre.
Dopamina care , in mod normal , ne sprijina in simtirea placerii de a manca sau a face dragoste , are un aport si in crearea euforiei determinate de catre droguri , ea activand niste circuite specifice din creier.
Totodata , dopamina pare a explica de ce muzica este foarte populara in cadrul diverselor culturi ale lumii. Acest lucru ne este explicat intr-un articol scris de catre Robert Zatorre si Valorie Salimpoor , de la Universitatea McGill din Montreal , pe baza unui nou studiu ale carui concluzii au fost publicate duminica in jurnalul "Nature Neuroscience" ( Neurostiinta naturii).
In acest studiu , a fost folosita numai muzica instrumentala , demonstrandu-se in acest fel ca vocea umana nu este neaparat necesara in secretarea de catre creier a dopaminei. Cu toate acestea, Salimpoor , a specificat ca va fi nevoie de o cercetare aprofundata pentru a se stabili in ce masura vocea influenteaza efectul de placere.
Sursa : www.nature.com/neuro
Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2011
Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :
Muzica preferata , un indiciu al personalitatii
Felul cum dansezi iti dezvaluie personalitatea
De ce suferim din dragoste - O explicatie stiintifica
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment