Thursday, November 4, 2010

De cate feluri este dragostea ?

Eschimosii folosesc probabil peste 50 de cuvinte prin care definesc zapada. Un singur cuvant nu ar avea cum sa le ajunga pentru a putea descrie diversele forme si manifestari ale acestui element mai mult decat vital pentru ei.Desi suntem in posesia a diferiti termeni de descriere a dragostei , ei nu pot acoperi multitudinea de aspecte ale acestui sentiment iubit si urat deopotriva.

Dragostea oarba

Aceasta apare atunci cand ne indragostim , in stadiul de inceput al unei iubiri , cand toata lumea , si mai ales fiinta ravnita , este inconjurata de o aura roza si idealizata. In aceasta etapa , iubitul / iubita nu are nici un defect , nici o pata , si ajunge sa fie divinizat(a) asemeni unei fiinte perfecte … “Si vom trai fericiti pana la adanci batraneti “… In acest fel , nu facem decat sa negam sau idealizam , trecand cu vederea nenumarate lucruri evidente care ne inconjoara.Dragostea oarba nu are cum sa dureze multa vreme, desi unii oameni se incapataneaza sa ramana ancorati in ea pentru o mai mare perioada de timp, fara a-si da seama ca acest sentiment este , intr-un fel sau altul, sortit pieirii, intrucat este fundamentat pe iluzie si amagire.

Dragostea “obisnuita”

Este o dragoste conditionata , bazata pe cerere si oferta : “te voi iubi (in continuare) numai daca vei face asta , vei actiona in felul acesta , sau te vei purta in asa fel incat sa nu imi inseli asteptarile”.Multi dintre noi primesc aceasta dragoste conditionata inca din copilarie.Unii dintre noi ajung , din aceasta cauza , sa isi ascunda simtamintele, ura sau iubirea , sexualitatea , lacrimile si punctele vulnerabile , pentru ca acestea nu sunt acceptate de catre parinti sau societate.Asa putem ajunge la performanta de a nega niste aspecte esentiale ale sinelui nostru doar pentru a primi mai multe sarutari sau imbratisari.In acest fel , ajungem sa nu ne acceptam asa cum suntem inca din perioada copilariei .Dragostea conditionata este raspandita insa, in zilele noastre , in majoritatea relatiilor dintre barbati si femei.Nu mai putem continua sa iubim pe cineva daca se comporta intr-n anume mod, nu mai putem fi iubiti daca cuiva ii displace un anumit aspect al personalitatii noastre si ne conditioneaza dragostea de renuntarea la un fel de a fi propriu noua.”Daca nu faci asa cum iti spun , ma voi desparti de tine.Nu pot sa te iubesc daca ma minti , ma inseli , ma urasti , nu imi tratezi familia cum se cuvine , nu esti de acord cu mine in orice privinta , etc. Dar , daca esti un catelus cuminte si sari prin toate cercurile de pe arena mea de circ , te voi iubi (conditionat, desigur ).”Dragostea conditionata provoaca adesea aparitia in copilarie a unor traume care au nevoie de mult timp si atentie pentru a fi vindecate la maturitate.

Dragostea implinita / matura

Inseamna sa tii la celalalt si sa il accepti asa cum este. Acest tip de dragoste presupune luarea unei decizii. Trebuie sa iei hotararea de a-ti accepta total partenerul , fara nici un fel de rezerva si cu ochii deschisi. Greselile sau defectele celuilalt sunt vazute , constientizate si acceptate.Daca te implici intr-o astfel de iubire , exista un citat din romanul “Love Story” , de Erich Seagal, care ar putea sa iti devina o adevarata o deviza in viata :”Dragostea inseamna sa nu spui niciodata imi pare rau”.Multi dintre noi ajung sa traiasca o astfel de iubire numai fata de copii sau chiar animalele de companie. O implicare activa si realista este esentiala in ducerea mai departe a unei relatii , iar absenta ei este adesea resimtita ca lipsa de afectiune.Adeseori , in tipul de cultura in care crestem si ne dezvoltam , trecem prin experienta fizica si / sau emotionala a absentei tatalui , care poate ca ne-a iubit ( ne iubeste) , dar din partea caruia nu am simtit cu adevarat dragostea pe care ne-am dorit-o.

In lipsa dragostei

Exista unii dintre noi care , pur si simplu, nu-si pot aduce in suflet sentimentul de iubire pentru ceilalti.De cele mai multe ori, lucrul asta se datoreaza unor traume din copilarie. Astfel de oameni , mai mult barbati decat femei , au parte de o reala suferinta (adeseori ascunsa) si isi manifesta trauma prin evitarea unor relatii stranse sau prin incapacitatea de a pronunta cuvintele “Te iubesc”.Vindecarea acestei afectiuni nu poate avea loc decat prin dragoste, prin orientarea catre iubire , un lucru extrem de dificil , care presupune mult timp sau chiar terapie psihologica.
Exista si mai multi oameni care nu se simt iubiti , incapabili sa vibreze la dragostea care se indreapta catre ei .Refugiati in singuratate si sarcasm, astfel de persoane trebuie , ca un prim pas, sa ia hotararea de a dori sa fie capabili sa primeasca dragostea.

“Te iubesc”

Multi dintre noi au mari probleme in a pronunta cu voce tare aceste doua cuvinte.Cei deveniti “duri” in copilarie sau in contactul nefericit cu viata sunt de multe ori incapabili sa spuna “Te iubesc”.Unii oameni aseaza o bariera intre ei insisi si aceste cuvinte , o bariera de genul : “Nu pot spune “Te iubesc” pana cand nu ma conving ca am intalnit sufletul meu pereche”.In acest fel , ei evita in a constientiza ca au o problema. Dificultatea de a rosti cuvintele “Te iubesc” , sau de face ca aceasta declaratie sa poarte o tonalitate de autenticitate , este de asemeni raspandita , ea fiind uneori un prilej de dezorientare afectiva a copiilor.De exemplu, un copil isi poate da seama ca tatalui sau alcoolic nu prea ii pasa de el , dar efuziunea clocotitoare a unei mame, caracterizata de mii de cuvinte presupus dragastoase , poate crea o stare confuzie intr-o minte frageda.
Capacitatea de a spune “Te iubesc” pe un ton care sa iti exprime realmente sentimentele este esentiala.De fapt, putinta de a rosti in mod potrivit aceste cuvinte intr-un context nesexual fata de femei , barbati sau copii reprezinta un indicator pozitiv al sanatatii emotionale .

De cate feluri este dragostea ? Poate ca ati intalnit si alte moduri in care acest sentiment se manifesta sau este refuzat … Astept comentariile voastre ...


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Secretele seductiei femeii.Limbajul nonverbal

Semnele dragostei | Cum stii ca cineva este indragostit ?

Limbajul corpului si dragostea

Limbajul si seductia ochilor.Cum sa seduci prin privire

No comments:

Post a Comment