Sunday, November 21, 2010

Freud si semnificatia sexuala a viselor

Atunci cand avalansa de semnale pe care ni le transmite realitatea ajunge sa ne copleseasca, incercam sa dormim. De fapt, somnul este o retragere din mediul exterior . Lumea ne-a istovit si incercam sa evadam din ea prin deconectarea de la toate sursele de stimului externi.Ramanem intinsi pe intr-o camera intunecata si ne acoperim trupul pentru a ne putea cuibari intr-o caldura confortabila si a intrerupe intr-o masura cat mai mare contactul cu realitatea. Desigur , o izolare totala, prin care sa taim legatura cu orice stimul extern este imposibila. Cu alte cuvinte, oamenii nu au la indemana un intrerupator cu ajutorul caruia sa se deconecteze in timp ce dorm si sa il actioneze pentru a reveni la realitate odata cu desteptarea. De fapt, daca ar exista posibilitatea unei izolari complete fata de realitate , o persoana adormita ar putea risca sa nu mai revina in lumea reala . Trezirea din vremea diminetii este provocata de un aflux din ce in ce mai puternic de stimuli exteriori.Aceeasi stimuli ne tulbura in timpul somnului , iar mintea noastra este fortata sa le raspunda ... prin visuri.

Freud a observat ca anumite vise par a se refuza interpretarii si a conchis ca in spatele lor se ascund niste simboluri profunde. O astfel de rezistenta fata de deslusirea semnificatiei viselor apare si in unele parti ale visurilor oamenilor sanatosi din punct de vedere mental.Ca atare , el a afirmat ca aparitia raspunsurilor vizuale fata de stimuli (raspunsuri pe care le numim vise) nu este deloc intamplatoare. Freud a fost de parere ca anumite parti manifeste al continutului visurilor corespund unui continut latent din mintea oamenilor. El a definit aceste parti manifeste drept simboluri si le-a asociat o semnificatie constanta. Simbolurile din vis contin , potrivit lui Freud, intelesuri mai mult sau mai putin sexuale.

In simbolismul freudian al viselor , cifra 3 semnifica organul sexual masculin. Toate visele in care apar 3 componente sau 3 parti se pot referi la acest organ sexual.Falusul este substituit in vis cu aproape orice lucru asemanator ca forma , putand fi regasit in imaginile onirice ale muntilor , betelor, umbrelelor , stalpilor , copacilor ... Totodata , el este asociat cu obiecte specifice penetrarii in corp sau ranirii , cu arme precum cutite, pumnale, sabii, lancii , dar si cu arme de foc precum pusti, pistoale, tunuri ... In mod evident , falusul este simbolizat si de obiecte prin care curge apa sau un alt lichid ( tevi , tuburi, fantani arteziene ) sau care pot fi alungite (antene , scari extensibile ). Baloanele, avioanele , elicopterele si rachetele sunt simboluri ale erectiei. Reprezentari masculine mai putin evidente sunt reptilele (mai ales serpii) si pestii.

Organele sexuale feminine sunt reprezentate simbolic prin obiecte goale pe dinauntru care pot contine alte lucruri : puturi, fantani , pesteri , vase si sticle, cutii , genti , buzunare, dulapuri, sobe, vapoare ... De asemenea , ele sunt asociate cu cladiri sau partiale acestora , precum intrari, coridoare si usi , biserici, capele, castele, fortarete .Materiale ca lemnul ori hartia si obiecte confectionate din acestea (mese, carti) simbolizeaza acelasi lucru. Simboluri tipice ale femininului printre animale sunt melcii , midiile si scoicile lor. Merele, piersicile, pepenii si , in general , fructele , simbolizeaza sanii.

Unele instrumente muzicale muzicale , toate aspectele ce sugereaza alunecarea sau glisarea sunt simboluri ale masturbarii. Caderea dintilor sau extractia acestora sunt reprezentari ale castrarii si ale pedepsei pentru masturbare (complexul castrarii).
Diferite activitati ritmice , precum dansul , calaria , inaltarea armelor sau amenintarea cu acestea simbolizeaza actul sexual in sine. Acesta este reprezentat si de urcarea ori coborarea unei scari sau de adapostirea grabita intr-o casa. Regele si regina, sau imparatul si imparateasa sunt simboluri consacrate ale parintilor. Caderea in apa sau iesirea la suprafata unei ape simbolizeaza nasterea.

Multe visuri care par incalcite la prima vedere , pot deveni mult mai clare daca luam in considerare simbolurile propuse de Freud. Desi aceste simboluri permit interpretarea nestanjenita a viselor , in psihanaliza este necesara si o cunoastere prealabila a fundalului psihologic al unui pacient. Freud sustinea ca visul poate fi inteles numai prin prisma asocierilor particulare ale celui care il viseaza. De obicei, dupa ce un pacient isi istoriseste un vis , psihoterapeutul provoaca pacientul sa se lanseze intr-o serie de asocieri libere pornind de la unul din elementele visului. In acelasi timp, pacientul trebuie sa incuviinteze ca va da glas fiecarei idei care ii trece prin minte fara a incerca sa se cenzureze sau sa se controleze in vreun fel. Numai prin respectarea unei astfel de intelegeri se poate ajunge la o relatie eficienta intre cel care viseaza si cel care interpreteaza un vis.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Interpretarea viselor din perspectiva lui Freud

Incaltamintea femeilor ca simbol sexual

Visele erotice | Simboluri sexuale din vise

No comments:

Post a Comment