Wednesday, November 3, 2010

Oamenii inteligenti prefera drogurile ?

Un psiholog evolutionist pe nume Satoshi Kanazawa a nascocit recent o teorie nastrusnica intitulata "Savanna IQ - Ipoteza interactiunii".Potrivit acestei interpretari , inteligenta s-a dezvoltat prin confruntarea cu "noutati evolutive" , cu ajutorul carora oamenii au invatat sa cum sa supravietuiasca unor provocari ale mediului nefamiliar.In acest fel , cei mai inteligenti dintre noi au capatat tendinta de a cauta mereu lucruri noi , pe care sa le testeze sau sa le traiasca.Printre aceste provocari irezistibile pentru cei isteti nu puteau sa lipseasca drogurile ! Aceasta este magnifica concluzie evolutionista a ipotezei interactiunii...

Explicatia lui Kanazawa ? In timp ce "folosirea opiului dateaza de circa 5000 de ani , noile droguri sunt "chimice" (farmacologice) , fabricatia lor trebuind sa faca apel la chimia moderna ".Ca atare , drogurile psihoactive reprezinta o provocare evolutionista pentru oameni. Adica, vedeti dumneavoastra, ele sunt un pas necesar in evolutia omenirii , cei mai inteligenti (revolutionari) oameni aruncandu-se in primul bastion al degustarii si adaptarii (dependentei) la ele ! Nu ar trebui oare ca fiintele umane cu un mare IQ sa constientizeze riscurile aparute datorita consumului de droguri ? Kanazawa are un raspuns si la aceasta intrebare : " (ipoteza mea) nu prevede ca cei mai inteligenti indivizi ar avea inclinatia sa se angajeze in comportamente sanatoase si benefice pentru ei , ci doar faptul ca ei au tendinta sa se implice intr-un nou comportament evolutiv".

Psihologul evolutionist a gasit chiar si o confirmare a teoriei sale : intr-un studiu al dezvoltarii copiilor din Marea Britanie s-a descoperit ca cei mai inteligenti dintre copii au o probabilitate mai mare de a consuma droguri fata de cei cu un nivel mai scazut de inteligenta.

Daca aceasta ipoteza s-ar dovedi cat de cat viabila , s-ar produce probabil o rasturnare a conceptiilor actuale despre inteligenta si droguri.In general , atat oamenii simpli, cat si oamenii de stiinta asociaza inteligenta cu succese sau evolutii pozitive in viata. Daca , intr-adevar , cei mai inteligenti dintre noi ar avea tendinta sa se dedice intr-o mai mare masura fumatului , alcoolului si drogurilor psihoactive , ar insemna ca , de fapt, acestia nu fac de cele mai multe ori ceea ce este corect in viata, existenta lor fiind o confruntare paguboasa cu cele mai noi tentatii sau "provocari evolutioniste" ale lumii.


Copyright © godessdiana88@yahoo.com .

Articole asemanatoare in blogul Diana , zeita dorintelor tale secrete :

De ce femeile mature vor mai mult sex ? | O explicatie evolutionista

Secretele sexualitatii femeii (I)

Stiinta ne invata ca barbatii infideli sunt prostanaci ?

No comments:

Post a Comment