Saturday, August 28, 2010

Facebook , paradisul narcisistilor ?

Intr-un studiu de mica amploare , pus la cale de un tanar psiholog , s-a dovedit existenta unor conexiuni mai mult decat interesante intre site-ul social Facebook si stima de sine sau narcisismul tinerilor adulti.

In cadrul cercetarii , 100 de studenti cu trasaturi narcisiste ale personalitatii si-au dezvaluit activitatea mai mult decat de autopromotionala de pe Facebook . Astfel de tineri tind sa isi creeze o prezentare ("About me" pe Facebook) in care se refera cu insistenta la gradul lor mare de inteligenta si au obiceiul de a posta poze punand in evidenta atractivitatea lor fizica , neglijandu-le pe cele care imortalizeaza amintirile alaturi de prieteni.

Narcisismul este definit in acest studiu drept " un tip de comportament de evidentiere a propriei maretii , al nevoii de admiratie si al unui exagerat sentiment al propriei importante".
In cazul narcisistilor medii , Facebook "ofera o poarta catre sute de relatii de suprafata si o comunicare detasata emotional". Un alt lucru important , scos la iveala de acest studiu , este ca in retelele sociale de pe internet , in general , li se permite utilizatorilor sa aiba un foarte mare control asupra felului in care se prezinta si a modului in care sunt perceputi de ceilalti.

Concluziile cercetarii arata ca narcisistii au o activitate cu mult mai mare pe Facebook fata de media utilizatorilor , si au predispozitia de a fi mult mai autopromotionali , atat prin descrieri cat si ca superficialitate. Studiul a scos in evidenta corelatii majore intre narcisism si continutul exagerat al propriei prezentari in sectiuni ale lui Facebook precum : Main Photo (fotografia principala) , View Photos (vezi poze) , Status Updates (actualizari ale statutului) si Notes (note) .”

Barbatii sau baietii narcisisti isi fac intr-un grad mai mare publicitate in sectiunea de autodescriere "About Me" (despre mine) , folosind-o drept o oportunitate de a-si accentua inteligenta si spiritualitatea. Femeile si fetele narcisiste au tendinta de a folosi mai multe poze in autopromovarea lor , incarcand fotografii care le surprind in pozitii sexy , mai mult sau mai putin dezbracate sau infrumutesate de diverse bijuterii sau haine.

Ma insel eu , sau , nu cumva , pentru astfel de oameni limba romana a trebuit sa fie reinventata, dand nastere in chinuri unor cuvinte precum "cocalari" si "pitipoance" ?

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole asemanatoare din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Ce nu stiti despre Facebook ?

Efectul “printesa” sau fite de pitipoance

Pe internet dragostea este mereu acasa

No comments:

Post a Comment