Sunday, August 15, 2010

Hotul cel sfant | O poveste cu talc

Un hot , strecurat intr-o noapte in casa unui Brahman , incepuse sa rascoleasca prin cele mai tainice unghere in speranta ca va gasi aur sau niste bani .Dintr-o data , a auzit sunetulor unor voci alarmate si si-a dat seama ca servitorii se indreptau spre camera in care se gasea .Nu mai avea nici o scapare ! Si totusi... Fara sa mai stea mult pe ganduri , si-a scos degraba hainele , le-a aruncat in foc si a adunat din camin niste cenusa cu care si-a frecat pielea , astfel incat sa arate precum un "sadhu" , un calugar ascetic . Dupa aceea , s-a asezat in mijlocul camerei in pozitia lotus.Nu a trecut mult timp si servitorii au dat navala in camera , inarmati pana in dinti cu bate si cutite Atunci cand l-au zarit , s-au inclinat cu totii , rostind : " Vai ! Un sfant sadhu !"

Plini de respect , ei i-au atins picioarele , potrivit traditiei , si au iesit in graba sa il aduca pe stapanul casei. Brahmanul care locuia acolo i-a atins si el , cu umilinta , picioarele si i-a cerut sa ramana cateva zile in casa lui. Hotul se straduia sa isi tina ochii inchisi , intrucat stia ca sfintii sadhu faceau intotdeuna lucru asta. Dupa a ramas singur in incapere, si-a ridicat cu prudenta pleoapele. "Si acum , ce voi face ?" , si-a spus el in gand. "Slava cerurilor ca m-au luat drept un om sfant".Deodata , usa s-a deschis , iar Brahmanul si-a facut aparitia , aducand cu el o cununa de flori. Hotul si-a inchis pe data ochii, iar stapanul casei i-a asezat cununa in jurul gatului. Plin de piosenie, Brahmanul i-a atins din nou picioarele si i-a zis : " Iti multumesc de o mie de ori ca m-ai vizitat .Acum casa mea este binecuvantata." "Vrei sa mai stai cateva zile ?" "Ei bine , nu este chiar o idee proasta" si-a zis hotul , si a dat din cap afirmativ , fara a scoate vreun cuvant. Dupa o vreme a atipit , apoi s-a trezit , dar a ramasa in continuare amutit. La urma urmei , ce ar fi putut sa spuna ? Tot ce stia era sa sparga incuietori si sa vanda bijuterii. Cu toate acestea , el si-a dat seama ca principala caracteristica a unui sfant era sa stea calm si sa taca chitic.

A doua zi a cerut ceva de mancare si a continuat sa ramana in aceeasi pozitie timp de 3 saptamani. Oamenii ii aduceau flori si il cinsteau ca pe o fiinta divina . Dupa o vreme , hotul si-a zis : " Hm , pana la urma nu este chiar atat de rau. Nu trebuie sa fac nimic , sa spun nimic , iar ei au impresia ca sunt cineva important".

Cateva zile dupa aceea a inceput sa simta cum se pogoara sfintenia asupra lui...

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Ceapa | O poveste cu talc

Cum iti inseli destinul | O poveste cu talc

Comoara | O poveste cu talc

No comments:

Post a Comment