Saturday, October 16, 2010

De ce femeile au nasturii / fermoarele in partea stanga

Sunt convinsa ca cei mai multi dintre voi nu si-au pus niciodata intrebarea de ce barbatii poarta nasturii si fermoarele in partea dreapta a imbracamintii , iar femeile in partea stanga a hainelor.Avem tendinta sa luam in discutie unele lucruri , obiceiuri si traditii evidente la prima vedere , fara a ne intreba despre profunzimea altora , aparent neinsemnate , dar care au intrat intr-o prea mare masura in stereotipie pentru a le acorda atentie si a le deslusi intelesurile .Atunci cand ne "revoltam" fata de vechile generatii , ne alegem simboluri care ne sar mai mult in ochi si care sunt , de fapt, cu mult mai superficiale.

Unele din teoriile despre nasturii si fermoarele asezate invers la cele doua sexe pornesc de la Adam si Eva si cunoasterea primara a acestora despre sexualitate. Altele se leaga de lucruri mult mai putin complexe, cum ar fi apararea fata de zapada, vant , ploaie, insecte, frig si caldura.

Nasturii bogatilor

Intr-una din interpretari , nasturii au ajuns pe partile opuse ale imbracamintii celor doua sexe abia in secolul 19 , atunci cand femeile nobile , avute sau boieroaice aveau servitoare care le ajutau sa se imbrace.Prin amplasarea nasturilor in partea stanga , acestia puteau fi incheiati mai usor de catre slujitoare .In timp , acest”trend’ s-a transmis si femeilor mai putin bogate, care nu aveau neaparat ajutoare care sa le dea ajutor la imbracat.

Armele barbatilor

Intr-o alta teorie , nasturii au fost asezati in parti diferite ale corpului celor doua sexe pentru ca barbatii sa aiba acces neingradit la sabiile purtate la sold. Potrivit acestei interpretari , atat barbatii cat si femeile care se bucurau de privilegii aveau intial nasturii pe partea stanga , astfel incat sa poata fi imbracati de catre slujitori, dar cei dintai nu trebuiau sa isi agate sabiile in haine atunci cand si le apucau cu mana dreapta din partea stanga a corpului.

O explicatie evreiasca

Evreii ortodocsi nu au aderat la tipul occidental de dispunere a nasturilor pe imbracaminte. In traditia iudaica , ambele sexe aveau nasturii asezati in latura stanga a hainelor. Un rabin respectat a explicat de ce s-a ajuns la acest obicei : “ Imbracamintea noastra nu se inchide , in mod traditional , de la dreapta, intrucat noi nu suntem obisnuiti sa purtam arme… Kabbalah ne spune ca o persoana trebuie sa fie intotdeuna prevazatoare , barbatul veghiind asupra partii drepte , intrucat cea stanga inseamna bunatate, iar cea dreapta semnifica neindurare , justitie si putere de razbunare.

Alte explicatii

- Incheietorile armurilor din epoca medievala erau facute inspre partea dreapta astfel incat sulita adversarilor dreptaci sa nu le poate strapunge.

- Femeile isi deschideau imbracamintea in partea stanga pentru a le permite bebelusilor sa se hraneasca din sanul stang , sanul din dreptul inimii.

- In vechime , straiele barbatilor se inchideau in fata , iar cele ale femeilor in spate. In acest fel , pentru a fi mult mai accesibili slujitoarelor, nasturii de la imbracamintea femeilor ( in special , a corsetelor) erau amplasati in partea stanga.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Hainele si incaltamintea in superstitii, legende , traditii


Culoarea hainelor si personalitatea

Cat de dezbracata trebuie sa fie o femeie sexy ?

No comments:

Post a Comment