Saturday, October 2, 2010

Simbolurile lunii octombrie

Octombrie , a zecea luna a anului din calendarul gregorian , si-a capatat numele din cuvantul latin “octo” , semnificand “opt” , intrucat era a opta luna din calendarul roman .
Asociata cu toamna in emisfera nordica si cu primavara in cea sudica , luna octombrie include zodiile Balantei si Scorpionului.

Numele lunii octombrie in diferite limbi ale lumii : albaneza - tetor , anglo-saxona - Winterfylleth , araba - tishreen al awwal , armeana - hocktembe'r , azerbagiana -oktyabr , bantu - Ka-vwmbi-kanini, Kazyumbi-kanini , basca - urria (luna adunatului / recoltatului) , bengaleza - magh , bretona - Here , bulgara - októmvri , catalona - octubre , ceha - r'íjen , congoleza - sánza ya zómi (a zecea luna) , coreeana - si-wol , croata - listopad , daneza - Oktober , egipteana - ’uktoobir , engleza - October , esperanto - Oktobro , estoniana - oktoober , etiopiana - taqamt , filipineza –Oktúbre , finlandeza - lokakuu , franceza - octobre , georgiana - okt’omberi , germana - Oktober , germana veche - Weinmond , greaca – októvrios , hindi - pu\s, aktu\bar , iraniana (farsi) – Âbân , irlandeza – galeza - Deireadh Fómhair , italiana – ottobre , japoneza - ju]gatsu (hachigatsz) (a zecea luna) , kurda - aktowbur, aktyabir, çirî , latina – Octobris , letona – oktobris , lituaniana - spalio menuo , macedoneana – oktomvri , mandarina (chineza) – shiyue , norvegiana – Oktober , olandeza - Oktober , poloneza – pazdziernik , portugheza – outubro , rusa - oktjábr’ , spaniola – octubre , swahili - mwezi wa kumi ( a zecea luna) , suedeza – Oktober , tibetana - dawa tchupa (a zecea luna) , ungara – október .

Simboluri si semnificatii in luna octombrie

Potrivit traditiei astrologice, simbolurile specifice oamenilor nascuti in octombrie sunt florile de galbenele , pietrele de opal si turmalina , si arborii scorusa (scorusul de munte) , artar si castan.

Pietrele lunii octombrie : opalul si turmalina

Opalul, supranumit “piatra lui Cupidon” sau “piatra sperantei” , aflat sub guvernarea Lunii si sacru pentru toate divinitatile Selenei , este inzestrat cu darul de a inspira pasiunea si dragostea , si a stimula exprimarea emotionala.
Opalul este o gema unica , caracterizata de splendide jocuri de culori , putand releva o mare bogatie de nuante atunci cand este privit in lumina sau este amplasat pe un fundal negru. Cele mai populate varietati ale acestei pietre sunt cunoscute prin culorile stralucitoare asemeni unor confeti ivite pe un tonalitate de negru sau alb. In timp ce este pozitionata diferit , culorile se schimba , trecand prin toate nuantele curcubeului , un joc de nuante datorat difractiei luminii in structura cristalina sferica.
Datorita proprietatii de a reactiona fata de caldura , exista credinta ca opalul ar putea prezice aparitia unei boli. De fapt , temperatura crescuta a corpului omenesc ii indeparteaza stralucirea , dandu-i un aspect mat si sters. De asemeni, se spune ca atunci cand nu este purtat de cineva nascut in luna octombrie, opalul sfarseste , mai devreme sau mai tarziu, prin a se crapa.
Potrivit unor superstitii , opalul ajuta la realizarea conexiunii dintre constient si subconstient si are capacitatea de a da stralucire aurei. Se spune ca alina afectiunile gatului (opalul albastru) , invigoreaza sexualitatea sau relatiile sexuale (opalul de foc mexican) , vindeca si elibereaza traumele emotionale transmise din vietile anterioare (opalul de Oregon) , sau amplifica impulsurile si comportamentele negative (opalul alb).

Turmalina este formata din cristale hexagonale, prismatice , cu o sectiune striata pe lungime , si poate fi intalnit in culori precum albastru , verde , roz , rosu, galben , castaniu , negru si in doua ori trei culori.
Turmalina este piatra dragostei sincere si un simbol al vitalitatii. Unii oameni il poarta ca talisman pentru a atrage un iubit / o iubita , a imprastia frica si a-si echilibra aura. Totodata, se zice ca reduce mania , gelozia si sentimentul de nesiguranta.
Turmalina verde este vestita pentru proprietatea de a atrage banii si succesul , in timp ce acea roz este utilizata pentru indepartarea temerilor , protejarea aurei fata de negativism si inducerea unui simtamant de pace si calm.

Floarea lunii octombrie : galbeneaua

Calendula , denumirea latina a galbenelei provine din acelasi termen latin ca si cuvantul calendar, intrucat aceasta floare infloreste pe parcursul unei lungi perioade de timp. Galbeneaua este numita in limba engleza si “marigold” (“aurul Mariei” ) , intrucat , potrivit legendei , Fecioara Maria purta la san aceasta floare.
Se spune ca florile de galbenele te pot apara contra vrajitoriilor .Daca visezi galbenele , florile de aur iti prezic ca vei castiga in curand o mare suma de bani.
In Wales , se credea ca atunci cand se deschid la ora 7 dimineata , florile de galbenele anunta o zi ploioasa. In aceeasi regiune , se credea ca oricine culege sau sau priveste o galbenea risca sa se molipseasca de darul betiei.
In Mexic, galbeneaua este poreclita “floarea mortii” pentru ca , conform unei traditii , ea se iveste din sangele bastinasilor ucisi de invadatorii spanioli. Cu ocazia “zilei mortilor” din Mexic, florile de galbenele sunt folosite pentru a impodobi pietrele funerare.
In limbajul victorian al florilor, galbeneaua are , deopotriva , o buna si o proasta reputatie , purtand in special semnificatia de grija, disperare si parere de rau. Ea este un simbol al angoasei mentale , fiind asociata si cu dragostea neimpartasita , durerea sufleteasca si furia.

Copacii lunii octombrie : artarul , scorusul de munte si castanul

Despre simbolurile , semnificatiile si legendele acestor arbori poti citi in articolele : simbolurile lunii aprilie si simbolurile lunii mai .

Evenimente si traditii din luna octombrie

Luna octombrie a devina vestita sub numele de “octombrie rosu” datorita revolutiei octombriste din Rusia (desi, conform calendarului gregorian , revolutia ruseasca a inceput in noiembrie). In secolul XIX , luna octombrie a fost consacrata cinstirii rozariului in tarile de credinta romano-catolica. Slavii o numea “luna galbena” pentru ca , in aceasta perioda , frunzele capata paloarea toamnei ; anglosaxonii ii spuneau “Winterfylleth” , din credinta ca odata cu luna plina (fylleth) din aceasta luna isi facea simtita prezenta iarna (“winter”).

- 1 octombrie – Ziua nationala a Republicii Populare Chineze.
- 1 octombrie – Ziua independentei in Cipru.
- 1 octombrie – Ziua independentei in Nigeria.
- 2 octombrie – Ziua internationala a nonviolentei.
- 3 octombrie – Ziua unitatii germane.
- 5 octombrie – Proclamatia republicii portugheze.
- 5 octombrie – Ziua internationala a profesorului.
- 8 octombrie – Ziua independentei in Croatia.
- 12 octombrie – Ziua nationala a Spaniei (Descoperirea Americii).
- Ziua lui Columb (SUA) - A doua zi de luni a lunii octombrie.
- 14 octombrie – Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi.
- 16 octombrie - Ziua internationala a hranei.
- 24 octombrie – Ziua Natiunilor Unite.
- 26 octombrie – Ziua nationala a Austriei.
- 26 octombrie – Sfantul mare Mucenic Dimitrie , Izvoratorul de Mir. Sfantul Dumitru.
- 27 octombrie – Ziua independentei in Turkmenistan.
- 27 octombrie – Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor.
- 29 octombrie – Ziua republicii in Turcia.
- 31 octombrie - Duminica a douazecisitreia dupa Rusalii (Bogatul nemilostiv si saracul Lazăr).
- 31 octombrie – Sarbatoarea de Halloween (Samhain).

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole asemanatoare din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Simbolurile lunii august

Simbolurile lunii iunie

Simbolurile lunii iulie

Simbolurile lunii septembrie

No comments:

Post a Comment