Saturday, October 9, 2010

Mireasa moarta – O poveste de Halloween

Mi-a placut dintotdeuna obiceiul de a asculta o poveste horror sau de groaza in noaptea de spaime si vraja a Halloween-ului .Desi nu suntem impreuna in aceste clipe magice, voi presupune ca este miezul noptii si stam in jurul unui foc de tabara , lumina monitoarelor aducand cumva cu reflectarile unor reci flacari , si am sa va istorisesc o veche si tulburatoare poveste de Halloween.

Un tanar frumos la chip si curat la suflet , dintr-un catun indepartat al intinsei Rusii , astepta cu nerabdare sa treaca putinele zile care il mai desparteau de nunta cu o frumoasa fata.Intr-o zi , cuprins de dor si iubire , s-a hotarat sa isi viziteze viitoarea sotie , asa ca a plecat spre satul ei , insotit de cel mai bun prieten al sau.

Cei doi flacai aveau de facut pe jos un drum de doua zile.In cea dintai noapte a calatoriei lor , au facut popas pe malul unui rau.Dupa ce si-au pus burta la cale si au discutat despre cate in luna si in stele , privirea tanarului care urma sa se insoare a fost atrasa de o creanga alba iesita din pamant , cu o forma neobisnuita , asemanatoare osului unui deget de om. Cei doi prieteni au gasit astfel un motiv de gluma si distractie, facand tot felul de presupuneri macabre despre acel bat , pana cand , vrand sa fie mai spiritual decat se cuvenea , viitorul mire si-a scos dintr-un buzunar inelul de casatorie si l-a asezat pe albicioasa creanga cu un straniu aspect.Apoi , a inceput sa sara vioi in jurul batului , inconjurandu-l de trei ori , in timp ce ingana un cantec evreiesc de nunta si imita cu dibacie miscarile si pasul unui dans ritual nuptial.Nu s-a multumit insa numai cu atat , si rostit cu o voce grava si rasunatoare intreg ceremonialul de casatorie evreiesc , in vreme ce amicul sau se prapadea de ras , dandu-si palme peste burta si aplaudand zgomotos.

Distractia nu a tinut prea mult, pentru ca , deodata , pamantul a inceput sa vuiasca si sa se cutremure sub picioarele lor .Locul unde se afla creanga a pornit sa freamate si sa se framante asemeni unui furnicar , afundandu-se inspre interior . Din clipa in clipa, gaura formata in tarana a inceput sa semene tot mai mult cu un mormant deschis , din care a urcat , cu icnete si sunete lugubre , o aparitie inspaimantatoare , un cadavru viu , apartinand unei fete moarte chiar in ziua nuntii ei. Mireasa moarta purta inca o rochie alba de dantela, zdrentuita si sfasiata pe alocuri , lasand la vedere corpul ei descarnat , putrezit , prin care putea fi intrevazuta albeata infioratoare a oaselor .Viermi rosii si paianjeni negri uriasi se zvarcoleau agatati de valul alb de cununie si de trupul altadata infloritor.Cei doi tineri au incremenit de spaima , tremurand din toate incheieturile . In linistea nefireasca care plutea in jur nu se auzea decat clantanitul dintilor lor. “Ah”, a murmurat cu o voce cavernoasa hidoasa creatura , “ ai jucat dansul de nunta , ai rostit juramintele de casatorie si mi-ai pus verigheta pe deget.Acum suntem sot si sotie si imi cer drepturile mele de nevasta!”

Infrigurati de panica , cei doi au zbughit-o intr-o clipita , alergand intr-un suflet pana in satul fetei care isi astepta nunta. Odata ajunsi acolo , s-au dus direct la casa rabinului .”Rabinule “, a spus , abia tragandu-si rasuflarea , viitorul mire , “trebuie sa te intreb un lucru foarte important.Daca , din intamplare , cutreieri printr-o padure si se intampla sa vezi o creanga iesita din pamant asemanatoare cu osul unui deget , pe care pui apoi inelul de casatorie si dansezi dansul de nunta in timp ce rostesti juramintele de cununie , inseamna ca avut loc cu adevarat o nunta ?”
Cu o expresie extrem de derutata , rabinul a intrebat : “ Ai auzit tu despre o astfel de situatie ?” “Ah , nu , desigur “ , a ingaimat tanarul , “ era doar o simpla intrebare”. Rabinul a ramas ganditor, in timp ce mana ii maingaia usor barba sura : “ Este o chestiune foarte complicata.Lasa-ma sa ma gandesc cateva clipe “.

Chiar in acel moment , o pala puternica de vant a deschis in laturi usa de la intrare , iar mireasa cea moarta a patruns in incapere , cu pasi inceti si masurati .”Imi cer dreptul asupra acestui barbat , pentru ca si-a pus verigheta pe degetul meu si a pronuntat juramintele solemne de nunta” , a rostit ea cu un glas tunator , in timp ce degetul tremurator ii era intins catre nefericitul tanar.
“Aceasta este intr-adevar o problema foarte serioasa .Trebuie sa ma sfatuiesc si cu alti rabini “ , a spus rabinul .In curand , toti rabinii din satele apropiate au fost stransi la un loc , si au inceput sa dezbata chestiunea , in vreme ce ghinionistul flacau isi astepta cu inima la gura sentinta. Mireasa moarta astepta si ea, nerabdatoare , asezata in fata portii , batand nervos dintr-un picior si repetand fara incetare :” Vreau sa ma bucur de noaptea nuntii impreuna cu sotul meu”.
Desi era o zi de vara foarte calduroasa , aceste vorbe inspaimantatoare ii faceau pielea gaina tanarului. Pe cand rabinii continuau sa tina sfat , si-a facut aparitia adevarata mireasa , intreband cu ingrijorare ce este cu toata aceasta agitatie.Atunci cand logodnicul ei i-a povestit cele intamplate , ea a inceput sa planga cu lacrimi amare :”Vai, viata mea s-a dus de izbeliste , toate sperantele si toate visurile mele s-au rispit .Nu ma voi mai marita nicicand, niciodata nu voi avea o familie ! ”
Imediat ce a terminat de pronuntat aceste cuvinte , rabinii au iesit din casa si au zis : “ I-ai pus cu adevarat un inel de aur pe deget , ai dansat in jurul ei de trei ori si ai rostit juramintele de nunta pe de-a intregul ?” Cei doi flacai , adapostiti intr-un ungher indepartat , au dat afirmativ din cap.

Ingandurati peste masura , rabinii s-au retras din nou sa se sfatuiasca.Fata care urma sa devina mireasa a inceput sa planga in hohote , in vreme ce mireasa moarta parea deja sa anticipeze, plina de bucurie , multasteptata ei noapte de nunta.Dupa scurt timp, rabinii au iesit intr-un sir solemn , s-au asezat pe jilturile lor si au anuntat :”Intrucat ai asezat verigheta pe degetul miresei moarte si ai dansat de trei ori in jurul ei spunand juramintele de nunta , acesta casatorie este valabila.Cu toate acestea , am hotarat ca moarta nu are nici un drept asupra cuiva viu.”
Murmure si oftaturi de usurare s-au facut auzite din toate partile , cea mai fericita fiind,desigur, tanara fata.Mireasa moarta a urlat cu disperare , ecoul cuvintelor ei facand sa latre toti cainii din sat : “ Vai, am pierdut ultima sansa de a trai din nou ! Nu imi voi vedea niciodata implinite visurile ! Totul este pierdut !” .Trupul i-a cazut ca un busten pe caldaram , si, dupa un vaiet prelung , s-a transformat intr-un morman de oase fara viata , acoperite de zdrentuita rochie de dantela
.
Coplesita de compasiune, adevarata mireasa a ingenuncheat in fata gramezii de oase , aranjand cu grija vestmantul alb peste ele , pe jumatate cantand , pe jumatate murmurand : “ Nu-ti fie teama , iti voi trai eu pentru tine visele si iti voi implini sperantele.Voi avea eu copii pentru tine, indeajuns de multi copii cat pentru doua femei .Te poti odihni in pace acum, stiind ca ai nostri copii, precum si copiii copiilor nostri vor fi bine crescuti si isi vor aduce aminte mereu de noi”.
Cu tandrete , ea a luat in brate ramasitele miresei moarte si , cu pas masurat, le-a purtat pana la rau, unde a sapat un mic mormant in care a asezat trupul cu mainile la piept, una dintre ele asezata peste cea cu verigheta .Apoi a soptit cu infrigurare :” Dormi in pace , iti voi duce eu visele pana la capat si nu te voi uita nicicand.”.
Corpul miresei moarte arata implinit si pasnic in noul ei mormant , ca si cum aceasta ar fi stiut ca dorintele ei arzatoare vor fi indeplinite de tanara mireasa.Fata a acoperit trupul fara viata cu rochia alba , aranjand-o cu grija , a aruncat pamant in mormant si a plantat in el flori salbatice de camp .

Tanara femeie s-a intors apoi la logodnicul ei si cei doi s-au casatorit in cadrul unei ceremonii solemne , dupa care au trait multi ani fericit impreuna.Iar toti nepotii lor , stranepotii si strastranepotii lor au aflat la vremea potrivita povestea miresei moarte , astfel incat sa nu fie lasata uitarii nici ea , si nici intelepciunea si compasiunea invatamintelor ei.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Costumele de Halloween si semnificatia lor sexuala

Sarbatoarea Halloween.Origini si obiceiuri

Poezii de Halloween in limba engleza. Halloween Poetry.

No comments:

Post a Comment