Friday, October 1, 2010

Semnificatia ascunsa a simbolului pacii

Insemnul pacii este recunoscut la prima vedere in zilele noastre .Multi il poarta pe tricouri , sepci sau si-l tatueaza, dar aproape nimeni nu stie in ce consta simbolismul ascuns in aceasta reprezentare grafica.Simbolul ramurii de maslin isi are originea in Grecia antica , cel al porumbelului provine din Biblie , dar ce poti spune despre cercul ingloband un semn asemanator labei unei pasari ?

Simbolul pacii, asa cum il cunoastem azi, a fost creat de designerul textil Gerald Holtom , in anul 1958 , ca un insemn al protestatarilor intruniti intr-un mars numit " Interziceti bomba" , organizat de "Comitetul de actiune directa impotriva razboului nuclear" / "Direct Action Committee Against Nuclear War " (DAC).Acest eveniment a fost prima demonstratie majora a britanicilor contra armelor nucleare si a avut loc de-a lungul a 52 de mile , de la Londra pana in localitatea Aldermaston , unde se afla un centru cunoscut de cercetari asupra bombelor atomice.
Membrii DAC au purtat pe banere simbolul cercului cu cele trei linii , fara a avea insa , se pare , vreun indiciu asupra intelesului acestui insemn.

Holtom a creat simbolul pacii prin combinarea a doua semnale din codul maritim de semnalizare cu steaguri, un limbaj de comunicare in care steagurile sunt fluturate in diferite moduri pentru a simboliza diverse litere. El a folosit semnalele corespunzatoare literelor "N" ( intaia litera a cuvantului "nuclear") si "D" ( prima litera a cuvantului "disarmament" = dezarmare) , pe care le-a inglobat intr-un cerc.

Ceva mai tarziu , acest simbol a fost adoptat de "Campania pentru dezarmare nucleara" / " Campaign for Nuclear Disarmament" (CND).In 1960 , insemnul pacii a fost importat in SUA de catre Philip Altbach , un student britanic al Universitatii din Chicago.
Semnul pacii nu a cunoscut o mare popularitate pana in momentul in care a fost preluat de organizatia "Uniunea pentru pace a studentilor" / " Student Peace Union" , la sfarsitul anilor 1960 , el devenind apoi un simbol international al protestatarilor contra razboiului .

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Simbolurile crestine ale plantelor si copacilor

Nodul iubirii , stravechi simbol celtic

Simbolistica cercului si a inelului

Simbolurile biblice ale numerelor

No comments:

Post a Comment