Friday, September 10, 2010

Menopauza barbatului - Realitate sau mit ?

Poate ca , pana la urma , exista dreptate pe lumea asta ! Daca barbatii nu trec prin chinurile nasterii si nu indura lunar simptomele si bataile de cap ale menstruatiei , poate ca or sa ajunga , cel putin , sa fie urmariti de spectrul menopauzei !

Tot mai multi barbati au inceput sa se duca la doctor pentru a se plange despre disfunctii sexuale , pierderea greutatii , oboseala , depresie si alte simptome vagi si neplacute , foarte asemanatoare celor aparute la menopauza femeilor. In unele cazuri, analizele sangelui releva ca acesti barbati au un nivel redus al testosteronului. Una din abordarile acestei afectiuni consta in tratamente hormonale , de compensare a testosteronului. Acest tip de medicatie ajuta , se pare , foarte multi barbati sa isi imbunatateasca calitatea generala a vietii , indepartand atat afectiunea resimtita de ei , cat si de partenerii lor , prin ameliorarea vietii lor sexuale .

Un termen la moda zilele astea , “menstruatia barbatului” a iscat vii controverse in lumea stiintifica , dar si in cea a oamenilor “de rand” , spunandu-se ca aceasta catalogare ignora diferentele semnificative dintre schimbarile hormonale ale femeilor si cele ale barbatilor. Ceea ce intriga , in primul rand , este denumirea acestei afectiuni , intrucat duce catre o paralela cu menopauza femeilor. Termenul stiintific acceptat pentru acesta boala masculina este “hipogonadism tarziu”.
Pe de alta parte , insasi afectiunea ca atare nu este universal recunoscuta in mediile medicale , unii oameni de stiinta afirmand ca exista dovezi insuficiente privind conexiunea dintre simptome si scaderea nivelui de testosteron , si intrebandu-se daca nu cumva tratamentul hormonal implica riscuri necunoscute inca.

In cazul femeilor , menopauza marcheaza sfarsitul perioadei de fertilitate , avand loc datorita scaderii cantitatilor de pregesteron si estrogen secretate de ovare. Transformarile hormonale ale barbatilor sunt diferite , manifestandu-se prin scaderea anuala cu 1%-2% a nivelui de testosteron , dupa varsta de 40 de ani. In timp ce menopauza este o perioada inevitabila pentru femei , micsorarea testosteronului nu afecteaza toti barbatii , el putand apare si datorita altor factori precum obezitatea sau leziunile.

Intr-un studiu realizat de Frederick Wu , de la Universitatea din Manchester , au fost supusi analizelor 3.369 de barbati europeni in scopul aflarii corelatiei dintre nivelul de testosteron si potentialele simptome. Drept rezultat, s-a sugerat ca prezenta a in proportie de 75% a disfunctiilor sexuale , precum si ingrijorarea frecventa legata de sex si erectie la un barbat cu un nivel de testosteron sub 11 nanomoli pe litru pot defini instalarea hipogonadismului tarziu. Cu toate acestea , astfel de simptome sunt prezente la scara mare si la barbati care nu sufera din cauza scaderii nivelului de testosteron.

Testosteronul s-a dovedit ca provoaca cresterea masei musculare si a puterii barbatilor , astfel incat un al doilea studiu a fost consacrat cercetarii felului in care suplimentarea de testosteron poate ajuta la cresterea mobilitatii barbatilor de peste 65 de ani care au probleme cu mersul sau urcatul scarilor. Autorul studiului , Shehzad Basaria , de la Scoala de medicina de la Universitatea din Boston , a descoperit ca testosteronul este cu adevarat un factor de marire a fortei barbatilor. Pe de alta parte , barbatii care au luat testosteron au trecut printr-o marire a frecventei problemelor cardiovasculare.

Intre anii 20005 si 2009 , testosteronul eliberat prin retete de catre farmacii a crescut cu 65 % in SUA. In acelasi timp, acest hormon este legat si de stilul de viata al americanilor. Gradul scazut de testosteron este asociat cu obezitatea , diabetul si sindromul metabolic , o combinatie de afectiuni in crestere in Statele Unite.


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Secretele sexualitatii femeii (I)

Viata sexuala , varsta femeii si varsta barbatului

La ce se gandesc barbatii cand fac sex

No comments:

Post a Comment