Monday, September 13, 2010

Steaua diamant , o imensa piatra pretioasa cosmica

Stralucind misterios , un diamant enorm pluteste in spatiul cosmic. Este vorba despre un diamant de 10 miliarde de trilioane de trilioane de carate , descoperit recent de astronomii deveniti bijutieri ad hoc .
Uriasa piatra este inima comprimata a unei vechi stele , la fel de stralucitoare odata precum propriul nostru soare. Astronomii au botezat steaua moarta “Lucy” , dupa cantecul formatiei Beatles , “Lucy in the Sky with Diamonds” (“Lucy in cerul cu diamante”).

“Pentru a evalua calitatea acestui diamant ai avea nevoie de o lupa de bijutier de dimensiunea soarelui” , a declarat astronomul Travis Metcalfe , de la Centrul Smithsonian pentru Astrofizica, conducatorul echipei de cercetatori care a descoperit-o pe Lucy.
Steaua din diamant surclaseaza in mod evident pe Golden Jubilee (Jubileul de aur) , cel mai mare diamant de pe pamant , de 546 de carate , taiat dintr-o stanca in mina Premier din Africa de Sud.
Imensul diamant din cosmos , cunoscut sub numele de BPM 37093 , reprezinta de fapt un soare alb pitic cristalizat , adica miezul unei stele constituit in cea mai mare parte din carbon , ramas dupa ce aceasta si-a consumat tot combustibilul nuclear si a murit.
De mai mult de patru decenii , astronomii au banuit ca interiorul acestui corp ceresc este cristalizat , dar au obtinut o dovada recenta despre acest lucru abia de curand.
Goganticul diamant nu numai ca imprastie lumina dar se comporta ca un adevarat gong , transmitand pulsatii constante.
“Prin masurarea acestor pulsatii , am fost in masura sa studiem interiorul ascuns al fostei stele , asa cum un seismograf masurand un cutremur le permite geologilor sa studieze interiorul pamantului. Ne-am dat seama ca interiorul de carbon s-a solidificat , formand cel mai mare diamant din galaxie” , a precizat Metcalfe.
Astronomii se asteapta ca soarele nostru sa se transforme intr-un soare alb pitic atunci cand va inceta sa mai radieze, adica peste 5 miliarde de ani. Dupa alte doua miliarde de ani , miezul soarelui va fi intru totul crsitalizat , devenind si el un imens diamant amplasat in centrul sistemului solar.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Perseidele si superstitiile despre stele cazatoare

Ingerii stelelor

No comments:

Post a Comment