Friday, September 10, 2010

Vaca si nonsensurile mintii | O poveste cu talc

O povestire Sufi istorisita de Osho

Inteleptul Junaid mergea intr-o zi prin piata , insotit de discipolii lui. cautand , ca de obicei, un lucru marunt din care sa extraga o invatatura pentru ucenicii sai .La un moment dat , Junaid a observat un om tragand , cu o funie dupa el , o vaca .Inteleptul i-a strigat omului sa se opreasca si le-a spus discipolilor :" Veniti langa acest barbat si vaca lui, caci am de gand sa va impartasesc o noua lectie."

Omul cu vaca s-a oprit , intrucat il cunostea din auzite pe intelept si era curios sa afle ce fel de invatatura va da despre el invataceilor . Junaid si-a intrebat discipolii : " Va intreb un singur lucru ... Cine credeti ca este legat de cine ? Omul de vaca lui, sau vaca lui de el ?" "Desigur", au raspuns ucenicii , "vaca este legata de om.Barbatul este stapanul , el tine franghia , iar vaca il urmeaza oriunde merge el. El este stapanul , iar vaca ii este sclava".

Junaid le-a zis :" Priviti cu atentie !" , apoi a taiat cu un cutit franghia, iar vaca a rupt-o la fuga unde vedea cu ochii.

Barbatul a luat-o la goana dupa vaca , iar Junaid a spus :"Uitati-va ce se intampla ! Abia acum va dati seama cine este stapanul : vaca nu este deloc interesata de om ; de fapt, a zbughit-o de langa el imediat cum s-a vazut libera".

Junaid s-a adresat in continuare discipolilor sai :" Mintea voastra este in aceeasi situatie.Toate nonsensurile pe care le purtati in ea nu sunt interesate de voi.Voi sunteti interesate de ele , le tineti cumva adunate gramada in minte si , in acest fel , deveniti cu vremea nebuni. In momentul in care va pierdeti interesul fata de nonsensuri , in clipa cand va dati seama de desertaciunea lor , ele vor incepe sa dispara la fel cum a incercat sa evadeze vaca".


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :


Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc

Dragoste oarba | O poveste cu talc

Fereastra catre lume | O poveste cu talc

No comments:

Post a Comment